Første halvår af 2022 er nu overstået, og vi kan se tilbage på, hvordan det er gået på den danske vækstbørs.

Aktieåret 2022 har indtil været meget negativt, hvor både det danske C25-indeks og S&P 500 begge har oplevet fald på omkring 20% i årets første seks måneder. Tager vi samtlige danske vækstbørsaktier noteret på First North DK og Spotlight DK, er aktierne gennemsnitligt faldet 22,6%. I en periode med stigende renter og høj inflation er det forståeligt, at særligt vækstaktierne har været hårdere ramt end det generelle marked.

Den negative stemning har resulteret i, at blot syv aktier på den danske vækstbørs slutter H1 i plus. De resterende aktier slutter neutralt eller i minus. Særligt godt er det gået Erria, Mdundo, Shape Robotics, Q-Interline, Konsolidator, Odico og EgnsINVEST. Ved flere af aktierne kan man pege på selskabsspecifikt nyt, hvor andre måske i højere grad er steget efter et hårdt aktieår i 2021. Eksempelvis var Odico den aktie på den danske vækstbørs, som oplevede det tredje største fald i 2021, hvor aktien fald 74%. Konsolidator kunne desuden notere et fald i kursen på 67%, men har dog også leveret en solid nyhedsstrøm gennem 2022 indtil videre.

Monsenso og LED iBond var de to bundskrappere i 2021. Begge aktier har fortsat den negative trend i 2022.

Erria i top

Erria er sammen med Mdundo og Shape Robotics den helt store positive historie i første halvdel af 2022. Erria kom allerede godt fra start, da selskabet leverede et stærkt regnskab for 2021, der endte i toppen af deres opjusterede guidance.

Netop opjusteringer skulle senere vise sig at blive det helt store tema for Erria, og det bliver markedet ofte glade for. I juni måned opjusterede Erria deres forventninger to gange. Første opjustering kom efter, at selskabet kunne meddele, at de har vundet deres største kontrakt nogensinde med Ørsted. Her blev selskabets guidance opjusteret til, at de ventede at nå en omsætning på 110-120 mio. kroner mod tidligere 90-100 mio. kroner. Samtidig blev forventningerne til EBITDA opjusteret til 4-6 mio. kroner fra tidligere 2-4 mio. kroner. Senere blev forventningerne til EBITDA opjusteret endnu engang, så Erria i skrivende stund forventer at nå et EBITDA på 7-9 mio. kroner.

Læs også: Erria vinder stor kontrakt hos Ørsted og opjusterer.

Mdundo indtager andenpladsen over bedst performende aktier på den danske vækstbørs i H1 2022. En nyhed som jeg særligt bemærkede, var annonceringen af Mdundos langsigtede strategi frem mod 2025. Personligt er jeg tilhænger af disse uddybende strategiopdateringer, som vi bl.a. også har set fra Wirtek, der i første halvår desuden har opjusteret deres 2025-strategi.

I Mdundos strategiopdatering fremgik det, at selskabet frem mod 2025 vil fokusere på at vækste antallet af månedlige aktive brugere. Helt præcist vil selskabet nå 50 mio. aktive brugere, hvilket kan sammenlignes med det forventede antal på 19-20 mio. aktive brugere i juni 2022. En anden væsentlig bemærkning i strategiopdatering var, at selskabet stræber efter et positivt EBITDA i regnskabsåret, der slutter i juni 2025.

Shape Robotics afrunder top-3 efter et travlt og begivenhedsrigt halvår for selskabet. Selskabets nye administrerende direktør, der forinden agerede som finansdirektør i selskabet, virker til at have fået en god start som frontfigur for selskabet. I juni kunne selskabet annoncere et historisk partnerskab, da Shape Robotics indgik et partnerskabsaftale med Samsung. Aftalen fik Shape Robotics til at opjustere forventningerne, så selskabet nu forventer at nå en omsætning på 75-85 mio. kroner samt at kunne levere et positivt EBITDA i andet halvår af 2022.

Det var desuden ikke første gang, at Shape Robotics opjusterede sine forventninger til 2022. Ifm. en stor ordre i starten af året ifm. det rumænske skoleprojekt, hvor Shape Robotics skal levere 100 Smart Labs, opjusterede Shape Robotics ligeledes sine forventninger.

Røde farver dominerer

Trods flere positive historier er det dog de røde farver, som har domineret, ligesom det har gjort på de større indeks. Hårdest er det gået udover de to Spotlight-selskaber, Cessatech og Risk Intelligence. I alt har 10 selskaber på den danske vækstbørs oplevet fald på over 50%.

Blandt disse selskaber er Copyright Agent, som på halvårets sidste dag annoncerede en større nedjustering. Her meddelte selskabet, at de oplever udfordringer med konverteringen, og at de nuværende markedsvilkår giver en forlænget sagsbehandling, særligt i de nye markeder. Denne situation medfører forringet drift og EBITDA for selskabet, hvilket resulterede i nedjusteringen, og ligeledes et fald på 33% for aktien på dagen.

Flere af 2021-noteringerne er med blandt de 10 selskaber, som er faldet over 50%. Det gælder udover Copyright Agent også SameSystem, Relesys, OrderYOYO og Re-Match. Nyhedsstrømmen fra Relesys har været temmelig begrænset, men de skulle ifølge seneste regnskab være fint på vej ift. IPO-planen. SameSystem, OrderYOYO og Re-Match har alle haft en fin nyhedsstrøm, som jeg kan anbefale at læse nærmere.

Hvis man tager et gennemsnit at vækstbørsaktiernes udvikling i første halvår, svarer den gennemsnitlige udvikling til et fald på 22,6%. Det tal kan dermed være retvisende at benytte som benchmark ift. ens aktier på vækstbørsen i første halvår af 2022.

Bemærk: Kurserne er beregnet ud fra kursen ultimo 2021 til lukkekursen d. 1. juli 2022.