Et børseventyr slutter nogle gange for tidligt, og denne gang er det desværre tilfældet for det mindre nordjyske selskab, Seluxit.

Seluxit har nemlig indgivet en konkursbegæring, hvilket desværre er en konsekvens af, at selskabets likviditetsberedskabet og det generede cash-flow ikke kan dække selskabets forpligtelser i takt med, at de forfalder, hvorfor ledelsen desværre ikke har set anden udvej end at indgive konkursbegæring for selskabet i dag.

Det er på mange måder en trist og skæbnesvanger dag for de mange interessenter i selskabet, hvor jeg også personligt har haft et par gode snakke med den administrerende direktør Daniel Lux. Daniel har alle dage virket til at være en yderst kompetent herre, og jeg har med stor interesse fået en indsigt i, hvordan selskabets produkter kunne gøre en forskel.

Årsagerne er mange, men ordene få, når der skal tales om situationen. Selskabet har udmeldt, at ledelsen og bestyrelsen er meget berørte af situationen, og beklager meget over for selskabets trofaste medarbejdere, dets loyale leverandører, kunder og samarbejdspartnere og ikke mindst over for selskabets aktionærer, som har vist selskabet stor tillid siden selskabet blev optaget til handel på Nasdaq First North Growth Market i 2018.

Hvorfor slutter børseventyret?

Tager vi en tur ned ad ”memory lane”, fremgik det i selskabets børsnoteringsproces i 2018, at Seluxit ville positionere sig inden for en ny bølge, hvor der i flere år havde været stigende interesse for IoT løsninger, og det er underbygget af politiske initiativer inden for Smart Meters, hvor EUs medlemslande har forpligtet sig til at udrulle 200 millioner Smart Meters til elektricitet og 45 millioner Smart Meters til gas inden 2020.

Ses der på udviklingen efter børsnoteringen lykkedes selskabet med at vækste omsætningen fra 8,1 mio. kroner i regnskabsåret 2017/2018 til hele 21 mio. kroner i regnskabsåret 2019/2020 – altså mere end en fordobling på få år, hvor selskabet i perioden også jævnligt udmeldte om nye store ordrer og opjusteringer.

Derfor føles det også i bagklogskabens lys som et skæbnesvangert øjeblik for Seluxit, da COVID 19 pandemien ramte verdenen. Salget af SmartMeteres gik i stå, og der kom aldrig gang i det tyske marked igen, mens penetreringen af nye markeder og salg af nye produkter indenfor EMS og EdTech udviklede sig for langsomt til at kompensere for det tabte.

Omsætningen faldt således til 6,8 mio. kroner i regnskabsåret 2020/2021, og yderligere til 6 mio. kroner i regnskabsåret 2021/2022. I den seneste årsrapport for regnskabsåret 2022/2023 var omsætningen faldet til 5,2 mio. kroner, mens de seneste udmeldte forventninger til indeværende regnskabsår 2023/2024 lød på en omsætning i intervallet 4-6 mio. kroner.

Hvorfor bliver håndklædet kastet i ringen?

Det er et følsomt emne, hvorfor jeg i denne sektion udelukkende vil holde mig til selskabets officielle udmelding og ikke spekulere i andre forhold.

Ledelsen har i 2023 og 2024 arbejdet hårdt med at forsøge at finde måder, hvorpå selskabets kapitalberedskab kunne styrkes, men en lav børskurs, udfordrede markedsforhold pga. inflation og stigende renter og forsinkelse med selskabets ordreindgang har desværre gjort, at disse bestræbelser ikke har båret frugt.

Derfor har selskabet heller ikke lykkedes med at styrke deres kapitalberedskab, og kunne dække dets fremtidige forpligtelser. Dette til trods for, at der er kommet nye, større ordrer fra væsentlige kunder gennem de seneste 6 måneder, og der er en bedre ordre pipeline end ledelsen har set længe ifølge egne udmeldelser.

Der er ingen der ønsker at se et selskab stoppe børseventyret på denne måde. Mindst af alle ledelsen, der har lagt blod, sved og tårer i selskabet gennem de sidste mange år. Derfor vil jeg også gerne opfordre til at holde en ordentlig tone af hensyn til alle de berørte interessenter – ingen ønskede denne situation, og der er gjort, hvad der kunne gøres for at undgå den.