ViroGates-aktien har haft fart på den seneste måned, men hvad er årsagen til denne bemærkelsesværdige kursudvikling?
ViroGates har oplevet solide tocifrede kursstigninger de seneste uger, og har indtaget placeringen som den bedste performende danske vækstbørsaktie de seneste to uger i streg. Denne solide kursudvikling er sket under høj volumen relativt til aktiens historik, mens selskabet har udsendt to vigtige meddelelser, som vi skal nærmere på i denne artikel.
Den 14. oktober efter børsluk udsendte ViroGates den første meddelelse, mens selskabet offentliggjorde kvartalsrapport for tredje kvartal 2024 den 7. november. Aktien har fra den 15. oktober til og med den 8. november 2024 oplevet en gennemsnitlig daglig handelsvolumen på ca. 195 tusinde kroner. For hele 2024 til og med den 8. november 2024 er den gennemsnitlige daglige volumen til sammenligning på ca. 56 tusinde kroner.
Aktien handles i skrivende stund i kurs 19,7 kroner, og er således steget over 200% i 2024 og over 250% den seneste måned. Billedet nedenunder er taget klokken 12.55 den 12. november 2024.
Læs også: Hove-aktien er faldet 50% det seneste år: Det første udbytte kan komme i 2026.
En vigtig aftale i USA
ViroGates meddelte den 14. oktober efter markedsluk, at man havde indgået en distributionsaftale i USA med suPAR Health. Derudover fik selskabet samtidig en investering på 8,2 mio. kroner gennem udstedelse af nye aktier med en pris 10% over den volumenvægtede gennemsnitspris fra den 18. september til den 2. oktober 2024.
Dette er positivt i en tid, hvor kapitalmarkedet fortsat er svært, hvilket vi senest har set konsekvensen af hos Hydract, der har offentliggjort et udbud af nye aktier til en markant lavere pris end den daværende aktuelle pris på børsen, hvor selskabet nu også er på vej til en afnotering af aktien. ViroGates lykkedes altså med at hente kapital til en pris over aktiekursen på daværende tidspunkt.
suPAR Health har som en del af den nye distributionsaftale med ViroGates afgivet en bindende indledende ordre. Værdien af denne indledende ordre er ikke offentliggjort, men vil blive leveret over ca. 18 måneder. Denne ordre giver suPAR Health mulighed for at opsætte produktet på nogle få udvalgte laboratorier i USA, og sikrer ligeledes, at ViroGates får omsætning fra aftalen tidligt i forløbet.
Denne aftale indledte de store stigninger for ViroGates, som er fortsat efter selskabet i november har offentliggjort kvartalsrapport for tredje kvartal 2024.
Tilbagegang i omsætningen
ViroGates har i årets første 9 måneder omsat for 3,4 mio. kroner, hvilket svarer til en nedgang på 29% ift. samme periode sidste år. Underskuddet på bundlinjen voksede til -9,9 mio. kroner mod -8,8 mio. kroner i samme periode sidste år. Tilbagegangen skyldes ifølge selskabet, at få kunder i Nordamerika har placeret mindre ordrer sammenlignet med sidste år.
Selskabet har valgt at ændre strategisk fokus som følge af de udfordringer, som de oplever, hvorfor man lige nu er i en overgangsfase. Dette indebærer fokus på at betjene det generelle sundhedssegment, herunder både sundhedsklinikker og deres tilhørende laboratorier, servicering af enkeltpersoner med målinger af kronisk inflammation og dens indvirkning på risikoen for udvikling af livsstilsrelaterede sygdomme.
Det kan umiddelbart være svært at se, hvad der skulle forklare disse store kursstigninger, når man kigger på kvartalsrapporten. Den nedjusterede guidance for indeværende regnskabsår blev fastholdt, mens samarbejdet med Sobi fortsatte med henblik på at opnå markedsføringsgodkendelse for suPARnostic® i USA, hvor man ligeledes holdt fast i tidligere udmeldte informationer. En ny information i kvartalsrapporten kan dog være en ændret markedsføringsstrategi fra push til pull, der dækker over at skabe et større behov i markedet fremfor opsøgende salg. Denne ændrede markedsføringsstrategi er noget, som ViroGates lige nu arbejder på i samarbejde med bestyrelsen.
Hvad kan forklare stigningen?
Kursudsvingene i disse mindre aktier kan nogle gange være uforklarlige, da den lave handelsvolumen også gør, at selv en mindre form for FOMO kan sende aktien markant op. Derfor skal man aldrig udelukke, at der kan være FOMO involveret i disse tilfælde, hvilket øger risikoen.
Meddelelsen der blev udsendt den 14. oktober, ser jeg dog som ganske positiv for ViroGates – om det retfærdiggør den store stigning, ved jeg ikke. Det er flot, at selskabet kunne hente kapital til en aktiekurs over markedsprisen, særligt når kigger på kapitalmarkedet og selskabets seneste kapitaludvidelse. ViroGates hentede nemlig i slutningen af 2023 kapital gennem en emission med fortegningsret for eksisterende aktionærer, hvor man udbød nye aktier til en kurs på 4,5 kroner svarende til en rabat på 77% baseret på den volumenvægtede gennemsnitspris de forudgående 30 dage.
Denne nyhed sendte aktien markant ned, og forud for denne meddelelse blev aktien faktisk handlet i det niveau, som den også handles i på nuværende tidspunkt. Antallet af aktier er dog også højere, hvorfor markedsværdien er højere i dag. ViroGates handles nu til en markedsværdi på over 150 mio. kroner, og med en forventet omsætning på 4,5-6 mio. kroner og et ventet underskud målt på EBIT på 14 til 15,5 mio. kroner i 2024, indebærer nuværende markedsværdi store forventninger til den fremadrettede vækst.
Husk derfor altid at overveje risikoen, når du investerer i mindre aktier, og lav altid din egen research inden en potentiel investering. Dette skal ikke anses som en anbefaling til at købe eller sælge aktier i ViroGates. Jeg ejer desuden ikke selv aktier i selskabet.
No comments! Be the first commenter?