På de danske vækstbørser har vi set 54 børsnoteringer siden 2017. Dog er snart i alt 17 selskaber nu fortid på børsen.
Der har været flere bølger af børsnoteringer på de danske vækstbørser siden 2017. I 2017 blev to virksomheder noteret, hvilket voksede til 10 i 2018, 4 i 2019, inden det for alvor tog fart i 2020 og 2021, hvor der var hhv. 15 og 22 børsnoteringer på de danske vækstbørser. Efterfølgende har det været meget stille med hensyn til nye børsnoteringer, hvor der efter 2021 kun har været en børsnotering, efter Swiss Properties Invest som det seneste selskab blev noteret i sommeren 2022.
De seneste år har været præget af høje renter og i alt er nu snart 17 af de i alt 54 børsnoteringer afnoteret. Enkelte afnoteringer skyldes opkøb, men i de fleste tilfælde har investorerne tabt mange penge, heriblandt Waturu, der var en sand skrækhistorie. Det samme kan siges om børskandidaten Meew, der var tæt på en børsnotering, men undervejs i processen blev afsløret i store løgne og misvisende regnskabstal. Heldigvis endte Meew ikke på børsen, og er derfor ikke inkluderet i de 54 børsnoteringer.
Læs også: Q-Interline er tilbage på vækstsporet: Tocifret vækst forventes igen i 2025.
Disse aktier har givet positivt afkast
Den 14. februar 2025 er der 6 af de i alt 54 børsnoteringer, der har givet et positivt afkast sammenlignet med tegningskursen. Dog er opkøbene af f.eks. Penneo og Relesys ikke inkluderet i disse 6 aktier, selvom investorerne fik et positivt afkast sammenlignet med tegningskursen. De 6 aktier der har oplevet en positivt afkast sammenlignet med tegningskursen per 14. februar 2025, er Freetrailer, Shape Robotics, Dataproces, Cessatech, Scandinavian Medical Solutions og Q-Interline.
De resterende 31 aktier har per 14. februar 2025 givet et negativt afkast sammenlignet med tegningskursen, hvor over halvdelen (=16) har oplevet et fald på 70% eller derover. Man kan spekulere i, om nogle af disse hårdtprøvede aktier ligeledes bliver afnoteret i fremtiden.
Man kan fremhæve mange mislykkede vækstplaner, når man dykker ned i selskabernes IPO-planer og sammenholder med de realiserede resultater de seneste år. For bare at tage et eksempel, skulle Monsenso ifølge virksomhedsbeskrivelsen nå en omsætning på 75 mio. kroner i 2024 med en overskudsgivende drift allerede fra 2023. De seneste udmeldinger for regnskabsåret 2024 indikerer en omsætning på 11-13 mio. kroner med en fortsat underskudsgivende drift. Aktien er sidenhen faldet 95% sammenlignet med tegningskursen.
Flot vækst, men negativt afkast
En vellykket vækststrategi er dog ikke ensbetydende med, at aktiekursen har oplevet en fremgang. FOM Technologies har været på en flot børsrejse, men som det fremgår af tabellen nederst, har aktien per 14. februar 2025 givet et negativt afkast sammenlignet med tegningskursen. Aktien har dog i stort set hele sin børsperiode lagt over tegningskursen, og er først for nyligt kommet under tegningskursen. FOM Technologies præsenterede ved sin børsnotering en vækstplan frem til og med 2023, der indikerede en forventet omsætning på 50 mio. kroner med et EBITDA på 6,25 mio. kroner. Resultatet målt på omsætningen endte på 78,2 mio. kroner med et EBITDA på 3,5 mio. kroner, hvorfor selskabet overgik sine egne forventninger markant målt på omsætningen, mens EBITDA-marginen ikke fulgte med, hvor der lige nu investeres i det globale virksomhedssegment inden for selskabets strategiske fokusområder, udbygning af selskabets amerikanske salgsdatterselskab, ny kerneteknologi samt nye maskiner og produkter.
Trophy Games er et andet selskab, der målt på kursen den 14. februar 2025 har oplevet en negativ kursudvikling sammenlignet med tegningskursen. Trophy Games præsenterede en meget ambitiøs vækstplan, hvor omsætningen skulle vokse til 110,5 mio. kroner i 2023 med et EBITDA på 26,1 mio. kroner fra en omsætning på 30,8 mio. kroner i 2020 med et EBITDA på 5,9 mio. kroner.
Dykker man ned i Trophy Games, var denne vækstplan i høj grad baseret på lanceringen af Five og Warhammer AoS: Soul Arena, som man senere valgte at nedskrive på i slutningen af 2022. Derfor er forretningen markant ændret sammenlignet med tidspunktet for børsnoteringen, hvor det i dag er selskabets transportserie, der er kernen i forretningen. Efter flere gode lanceringer forventes omsætningen i 2024 at ende på 89-90 mio. kroner med et EBITDA på 23-24 mio. kroner. Trophy Games har målt på fakta derfor ikke levet op til sin vækstplan, men har justeret forretningen og oplever i dag store vækstrater.
Én aktie skiller sig markant ud
Freetrailer har sammenlignet med tegningskursen oplevet en stigning på over 1.400%. Det er super flot i en periode på knap 7 år. Da Freetrailer gik på børsen var det med meldingen om at løfte omsætningen 40% i de efterfølgende år til 37 mio. kroner i regnskabsåret 2018/19. Dette lykkedes næsten, hvor omsætningen endte på 34,8 mio. kroner.
Efterfølgende har Freetrailer været på en fortsat stærk profitabel vækstrejse, og er lige nu i gang med en spændende ekspansion til Holland. Selskabet har formået at levere flere gode nyheder, herunder både store partnerskaber og opjusteringer. Freetrailer har formået at nå ud til de private aktionærer, der har købt massivt op i aktien, og nye potentielle børskandidater kan derfor med god grund hente inspiration fra Freetrailer.
Aktier som Shape Robotics, Dataproces, Cessatech, Scandinavian Medical Solutions og Q-Interline har ligeledes leveret positive børshistorier med et positivt afkast sammenlignet med tegningskursen i et marked, der ellers har været hårdt for de små vækstaktier, og kan derfor også være en inspiration for nye børskandidater.
De dårlige historier overskygger de positive
På trods af en fremragende børshistorie som Freetrailer, har det ikke været nok til at ændre stemningen omkring de mindre vækstbørser. Mange selskaber har fejlet og givet et dårligt afkast. Et selskab som Hydract hentede kapital fra sine aktionærer, og takkede med en afnotering kort efter, hvor nogle nu sidder tilbage med aktier, der er svære at komme af med. Det var takken for at støtte selskabet med 13 mio. kroner.
En anden børshistorie med en uheldig afslutning er Astralis, der kort før afnoteringen solgte 66,67% af sit LEC spot for 129 mio. kroner. Det var umiddelbart en god nyhed, men alligevel jævnt skuffende for mange Astralis-aktionærer. Det skyldtes timingen af salget. Mange aktionærer havde solgt sine aktier, da det har været det mest oplagte valg ift. at udnytte et tab skattemæssigt, inden man blev ramt af høje gebyrer af en aktie, man ikke kunne sælge. Havde Astralis valgt i sin strategiske gennemgang alene at sælge sit LEC spot, og i det mindste afvente en afnotering, havde aktionærerne ikke følt sig nødsaget til at sælge, og kunne måske have set frem til et udbytte, der ville svare til over 100% af kursværdien, såfremt selskabet valgte at benytte kapitalen til at sende videre ud til aktionærerne. Det valgte man dog ikke, og Astralis tilbød derimod at købe aktierne til en værdiansættelse på 66,7 mio. kroner, selvom de netop havde offentliggjort salget af LEC spottet for 129 mio. kroner.
Hvis man skal se positivt på de mange afnoteringer, har det betydet en frasortering af de dårlige børshistorier. Forhåbentligt kan det være med til at danne rammerne for et bedre miljø for de mindre danske vækstbørsaktier, inden nye selskaber formentligt lader sig børsnotere. Der er brug for flere børshistorier som Freetrailer, hvorfor der selvsagt er et pres på det selskab, der bryder IPO-isen. Det skal helst være et stabilt selskab, der allerede har en omsætning og måske positive tal på bundlinjen, og ikke lover mere, end de kan overholde, og samtidig ikke sælger nye aktier til en alt for høj værdiansættelse.
Der skal være plads til at fejle, og investering i disse aktier indebærer højere risici end investering i Large Cap segmentet. Dog er det også forståeligt, hvis investorerne mister tilliden, når kun 6 ud af i alt 54 børsnoteringer har leveret et positivt afkast. Det bliver spændende at følge, hvis og når et selskab vælger at bryde tavsheden og offentliggør en ny børsnotering.
Liste over de 54 børsnoteringer
På tabellen nedenunder fremgår de 54 børsnoteringer på First North Danmark og Spotlight Danmark siden 2017.
No comments! Be the first commenter?