Foreningen af Børsnoterede Vækstvirksomheder (FBV) afholdt i går sit årsmøde, hvor vinderen af Årets børsnoterede vækstvirksomhed i 2024 blev kåret.

For tredje gang blev prisen som Årets børsnoterede vækstvirksomhed uddelt til årsmødet hos FBV den 9. september 2024. Det er et godt initiativ, som sætter fokus på de vækstaktier, der er forbilleder for mange af de andre børsnoterede vækstselskaber og ikke mindst kommende børsnoteringer.

Inden årsmødet havde professionelle og private aktører mulighed for at nominere danske vækstvirksomheder til prisen som årets børsnoterede vækstvirksomhed. Derefter ville en jury bestående af Mikael Bak fra Dansk Aktionærforening, Tine Uldal fra Nordnet, Simon Kirketerp fra Børsen, Niels Andersen fra BankInvest, Jens Hvid Paulsen fra Scandinavian Medical Solutions og Mads Juul Hansen fra BDO pege på en vinder. Juryen vurderede bl.a. på parametre såsom opnåede resultater, kursudvikling, bredde i aktionærer, governance, investor relations, kommunikation og ledelsen som rollemodel.

Blandt de nominerede virksomheder var i alt 12 virksomheder, herunder Shape Robotics, Gubra, Dataproces, Donkey Republic, Trophy Games, Cessatech, Fluoguide, Pandora, Freetrailer, Scandinavian Medical Solutions, Mdundo og Novo Nordisk. Baseret på disse nomineringer valgte juryen tre finalister og en enkelt «bobler», som juryen anser som en potentiel kandidat til næste års vinder, men ikke helt kunne blande sig blandt finalisterne endnu.

Læs også: Mdundo fortsætter vækstrejsen og nærmer sig break-even på EBITDA.

Årets bobler 2024

Prisen som Årets bobler gik til Dataproces, som var et af de tre selskaber, der var blandt mine favoritter til at være en af årets finalister. Dataproces har haft et godt år på børsen, hvor aktien er steget langt over 100%.

I 2024 har Dataproces opjusteret sine forventninger to gange, mens det seneste årsregnskab viste, at et negativt resultat er vendt til et positivt resultat, mens omsætningen er vokset 50%. Denne tendens er fortsat ind i det nye regnskabsår 2024/25, hvor selskabet har offentliggjort regnskab for første kvartal, der viste en omsætningsvækst på 57% samt en fortsat forbedret indtjening. Den positive udvikling og fokus på kommunikation har også betydet, at den gennemsnitlige daglige volumen er mere end tredoblet i 2024 ift. 2023, mens selskabet er begyndt at opleve fremgang i aktionærbasen, efter aktien har haft 21 måneder i streg med tab af aktionærer på Nordnet.

Når Dataproces ikke var blandt årets tre finalister, er jeg glad for, at de kunne tage prisen som Årets bobler. Forhåbentligt kan de fastholde det gode momentum, så de kan komme i betragtning til Årets børsnoterede vækstvirksomhed i 2025.

Årets børsnoterede vækstvirksomhed 2024 og to finalister

De tre finalister til at vinde Årets børsnoterede vækstvirksomhed 2024 var Gubra, Freetrailer og Trophy Games. Førstnævnte endte med at vinde prisen, mens Freetrailer og Trophy Games endte som finalister. For mit vedkommende var Freetrailer og Trophy Games sammen med Dataproces mine tre favoritter til at være de tre finalister, hvorfor jeg er glad for at se alle være i betragtning. Gubra var ikke blandt mine favoritter, hvilket sandsynligvis kan tilskrives, at det ikke er et selskab, som jeg har fulgt tæt.

I kåringen af Gubra som Årets børsnoterede vækstvirksomhed 2024 blev der bl.a. sat fokus på det flotte kursafkast, der sikrer, at Gubra i skrivende stund er den danske aktie, der har leveret det bedste afkast til sine aktionærer i 2024. Derudover er selskabet lykkedes med både at få et betydeligt antal aktionærer, leveret på sin strategi ifm IPO’en, herunder både vækst og opkøb, leveret markant mere end lovet på sin finansielle guidance samt leveret et investor relations arbejde, som har båret frugt med en bred aktionærkreds med internationalt islæt.

Med denne begrundelse anser jeg Gubra som en velfortjent vinder, selvom jeg selvfølgelig gerne havde set en af mine forhåndsfavoritter tage prisen. Trophy Games har leveret rekordhøj vækst i 2024, hvilket har resulteret i, at selskabet har opjusteret intet mindre end fire gange i indeværende regnskabsår. Derudover havde jeg selv mulighed for at deltage ved selskabets Investor Day tidligere i år, hvor aktionærer og andre interessenter havde mulighed for at tale med bestyrelsen og den daglige ledelse. Den positive udvikling har afspejlet sig i markante kursstigninger og en gennemsnitlig daglig volumen, der er mere end tredoblet i 2024 sammenlignet med 2023.

Freetrailer har ligeledes formået at levere to opjusteringer, og overgik sine egne forventninger ved den seneste årsrapport for det skæve regnskabsår 2023/24. Freetrailer står overfor store investeringer, hvor selskabets position i Tyskland og Holland skal udbygges, hvilket indikerer et væsentligt vækstpotentiale i de kommende år, hvis denne plan lykkes. Aktien har oplevet solide stigninger i 2024, og aktionærerne i vores FB-community havde ligeledes Freetrailer som deres favorit til at vinde prisen som Årets børsnoterede vækstvirksomhed 2024.

Juryen valgte dog Gubra, som omvendt kun fik 7% af stemmerne i vores meningsmåling. Jeg håber, at selskaberne fortsætter den positive udvikling det kommende år, og måske får konkurrence fra andre gode selskaber.

Tillykke til Gubra, Freetrailer, Trophy Games og Dataproces.