Løbende følger vi udviklingen i handelsaktiviteten på de danske vækstbørser for at sætte fokus på likviditetsrisikoen, når man investerer i mindre aktier.

Der er store forskelle i handelsaktiviteten, når vi ser på vækstbørsaktierne. Denne artikel tager udgangspunkt i handelsaktiviteten i årets første fire måneder i 2025 (januar-april), hvor de mest handlede aktier er handlet mere end flere Mid Cap-aktier, mens de mindst handlede aktier nærmest ikke bliver handlet, hvilket er vigtigt at være opmærksom på.

Når man dykker ned i handelsaktiviteten, er der mange relevante historier at fremhæve. Flere aktier har f.eks. mere end fordoblet den gennemsnitlige daglige handelsvolumen i de første fire måneder af 2025 sammenlignet med hele 2024, mens andre aktier har mere end halveret den gennemsnitlige daglige handelsvolumen. Det kunne være spændende at dykke ned i alle selskaberne enkeltvis, men i denne artikel vil vi se lidt overordnet på tallene og dykke ned i nogle af de aktier, der skiller sig ud.

Læs også: Næstformand hos Danish Aerospace Company udnytter pludselige stigninger til aktiesalg for millionbeløb.

De 10 mest handlede aktier i starten af 2025

Likviditet i aktier er væsentligt, da prisen helt grundlæggende sættes efter udbud og efterspørgsel. De private investorer står for en stor del af handlen i de mindre aktier, hvor større investorer i højere grad bidrager med kapitalen. Derfor er det væsentligt for både virksomheden og aktionærerne, at der er likviditet i aktien, hvorfor det er positivt at være blandt de mest handlede aktier.

Baseret på udviklingen i årets første fire måneder, kan du se de 10 mest handlede aktier på de danske vækstbørser herunder. Bemærk at den gennemsnitlige daglige likviditet er fundet ved at gange lukkeprisen en given dag med antallet af omsatte aktier.

  1. Freetrailer
  2. Danish Aerospace Company
  3. Dataproces
  4. BactiQuant
  5. Trophy Games
  6. Cessatech
  7. WindowMaster International
  8. Scandinavian Medical Solutions
  9. EgnsINVEST Ejd. Tyskland
  10. Stenocare

Freetrailer indtager førstepladsen med en gennemsnitlig daglig volumen på ca. 2,1 mio. kroner efterfulgt af Danish Aerospace Company, der har oplevet en gennemsnitlig daglig volumen på ca. 1,8 mio. kroner. Det er to vidt forskellige cases, hvor Freetrailer har oplevet en markant volumen efter meget positiv medieopmærksomhed samt en fortsat flot vækstrejse, mens den høje volumen hos Danish Aerospace Company er drevet af hype og det øgede fokus på forsvarsaktier, selvom selskabets forretning knap nok er eksponeret mod forsvarsindustrien.

En gennemsnitlig daglig handel på omkring 2 mio. kroner er ikke hverdagskost på de danske vækstbørser, og er på niveau med en række Mid Cap-aktier. F.eks. har jeg opgjort den gennemsnitlige daglige handel for Trifork i samme periode til ca. 1,2 mio. kroner, mens det for North Media er 0,8 mio. kroner, 0,6 mio. kroner for Djursland Bank og 0,6 mio. kroner for PARKEN Sport & Entertainment. Andre vækstbørsaktier som Dataproces, BactiQuant og Trophy Games har også oplevet handel på niveau med de mindst handlede aktier på Mid Cap og mere end mange af selskaberne på Small Cap. Du kan se den gennemsnitlige daglige handel for alle de danske vækstbørsaktier nederst i denne artikel.

Fællestræk blandt de mest handlede aktier

Personligt abonnerer jeg på nyheder fra alle aktierne noteret på de danske vækstbørser, og har derfor en god fornemmelse af kommunikationen fra de enkelte selskaber. Hvis man tager Danish Aerospace Company ud af ligningen, da aktiens udvikling i 2025 er helt ekstraordinær, er aktierne med mest handel generelt gode til at kommunikere til aktionærerne. Dataproces, WindowMaster, Scandinavian Medical Solutions og Hove har f.eks. alle en meget specifik politik omkring deres investornyheder, mens selskaber som Freetrailer, BactiQuant og Trophy Games løbende kommunikerer til deres aktionærer i forbindelse med væsentlige begivenheder og kvartalsvise rapporteringer.

Freetrailer, Trophy Games og EgnsINVEST Ejd. Tyskland har alle igangsat et aktietilbagekøbsprogram i årets første fire måneder, hvilket støtter op omkring handlen i aktien. Det skaber ligeledes værdi for aktionærerne, hvor de tilbagekøbte aktier først og fremmest kan fjernes, hvilket vil betyde, at ejerskabet fordeles på færre aktier, og man således ejer en større andel af selskabet med samme antal aktier. Aktierne kan ligeledes benyttes i forbindelse med potentielle opkøb eller erstatte udstedelse af nye aktier i forbindelse med udnyttelse af warrants.

Trophy Games er konkret påvirket af ekstraordinær meget handel på meget få dage, hvor selskabet i slutningen af april offentliggjorde ATP som deres første institutionelle investor, der nu ejer omkring 10,5% af aktierne i selskabet. Det var en stor milepæl og en blåstempling af Trophy Games, og baseret på de data jeg har tilgængelig, er denne handel registreret i markedet, og har derfor stor indflydelse på aktiens gennemsnitlige daglige likviditet, da der blev handlet aktier for over 21 mio. kroner samme dag.

Kigger vi omvendt nederst på listen finder vi FastPassCorp med en gennemsnitlig daglig likviditet på ca. 1.000 kroner. Det er mig en gåde, hvorfor FastPassCorp fortsat er noteret, da selskabet lever et meget stille liv, og får meget lidt værdi for sin notering. Dog kan man håbe, at selskabet vil øge fokus på aktionærpleje og begynde at kommunikere for at gøre os klogere på selskabet som investeringsmulighed. Det vil skabe et fundament for at øge likviditeten i aktien.

Den samlede liste

Du kan finde listen over de mest handlede aktier på de danske vækstbørser i starten af 2025 herunder. Hvis du har spørgsmål eller gerne vil indgå dialog omkring specifikke aktier og deres likviditet, må du endelig skrive inde i vores community.

Likviditet jan-apr 2025