På vores blog kunne du sidste år læse en artikel, hvor vi satte fokus på, om Relesys var i et interessant kursniveau til at samle op.
Artiklen blev skrevet efter, at Relesys havde oplevet en solid udvikling af kerneforretningen siden børsnoteringen. Da selskabet blev børsnoteret i december 2021, forventede selskabet at nå en ARR på 40-42 mio. kroner i 2022. Relesys realiserede en ARR på 45,2 mio. kroner. For regnskabsåret 2023 forventede Relesys af løfte sin ARR til 55-60 mio. kroner for at løfte den til 75-85 mio. kroner i 2024.
Relesys præsenterede altså fra start en meget ambitiøs vækstplan, og inden vi begynder at se på tallene, kan vi konstatere, at aktien inden seneste regnskab var faldet fra tegningskursen på 6,25 kroner til 4 kroner per aktie, mens de efter regnskabet er kommet op omkring kurs 6 igen. Faktisk begyndte jeg at skrive på denne artikel, da aktien fortsat blev handlet omkring kurs 4, men altså nu er steget mere end 50%.
Disclaimer: Jeg har selv aktier i Relesys. Dette er hverken en købs- eller salgsanbefaling. Husk altid at lave din egen research inden en potentiel investering.
Et solidt regnskab
Relesys præsenterede for nyligt deres årsregnskab for 2023, hvor det fremgik, at selskabet har løftet deres ARR til 61,9 mio. kroner ved udgangen af 2023. Relesys har dermed overgået de udmeldte forventninger på børsnoteringstidspunktet, hvor vækstplanen indikerede en ARR på 55-60 mio. kroner.
I forbindelse med årsrapporten blev selskabets guidance for 2024 offentliggjort. I 2024 forventer selskabet at løfte sin ARR til 83-88 mio. kroner, hvilket er pænt over niveauet fra den oprindelige vækstplan om at nå en ARR på 75-85 mio. kroner. Personligt anser jeg udviklingen hos Relesys som ganske imponerende i en periode, hvor der er talrige eksempler på, at det ellers er en svær periode som SaaS-virksomhed. Dette er blandt andet belyst gennem en anden virksomhed på den danske vækstbørs, First North, hvor den administrerende direktør i Agillic har udtalt til ITWatch, at beslutninger bliver taget langsommere end tidligere hos kunderne.
En langsommelig beslutningsproces gør det generelt svære for SaaS virksomheder at skabe den hurtige vækst, som investorerne ønsker. Mange virksomheder har også valgt at sænke sit ambitionsniveau til væksten, da det er dyrere at hente nye kunder, ligesom det er blevet sværere og dyrere at sikre kapital. Relesys virker dog ikke til at være udfordret på samme måde som mange andre SaaS-virksomheder, når det kommer til væksten.
Alligevel ser vi først nu aktiekursen nærme sig tegningskursen, hvilket blandt andet kan skyldes en generelt lavere værdiansættelse af SaaS virksomhder. Man kan ligeledes argumentere for, at Relesys kunne arbejde bedre og mere proaktivt med kommunikationen til markedet, da selskabet har et meget begrænset nyhedsflow, der lader sig afspejle i volumen.
Manglende interesse blandt aktionærer
I snart tre år har vi fulgt udviklingen i antallet af aktionærer registreret på Nordnet for aktierne noteret på First North Danmark og Spotlight Danmark. Hvis vi samler alle selskaberne noteret på First North Danmark og Spotlight Danmark, er Relesys det selskab med 7. færrest aktionærer på Nordnet.
Faktisk har udviklingen i antallet af aktionærer været stødt faldende siden midten af 2022, hvor selskabet nærmede sig omkring 500 aktionærer gennem Nordnet. Ved seneste regnskab var antallet af nordnettere nede på 395, mig selv inklusive. Efter regnskabet og de seneste kursstigninger er der dog frafaldet to nordnettere yderligere. Det er et fald på 16 nordnettere siden årsskiftet til trods for en stigende aktiekurs i perioden.
Den samme mangel på interesse ses, når vi kigger på handelsvolumen i aktien. Aktien har en handelsvolumen på blot 1/5 af de resterende vækstbørsnoterede selskaber i Danmark. Dette er til trods for, at selskabet med en markedsværdi på 304 mio. kroner hører til blandt den fjerdedel med højest markedsværdi. I min opgørelse har selskabet haft en gennemsnitlig daglig handelsvolumen på under 15.000 kroner i år, hvilket er meget lavt, og medfører en likviditetsrisiko, når man investerer i aktien.
For at konkludere er der altså meget lidt interesse for Relesys på børsen, selvom jeg synes det er en af de interessante vækstselskaber på den danske børs.
Hvad laver Relesys?
Relesys leverer en såkaldt workmanagement software, hvor man i stedet for at implementere softwaren lokalt, tilgås den gennem en internetforbindelse. Det kender vi alle gennem apps, hvorfor der overordnet ikke er noget nyt under solen hvad angår forretningsmodellen.
Selve workmanagement værktøjet giver mulighed for dialog og feedback på tværs af en organisation. Det kan være med til at gøre de administrative ting i hverdagen markant nemmere for selskaberne, hvorfor det også er attraktivt for større organisationer. Det gode ved et værktøj, som det Relesys har udarbejdet, er, at det kan tilpasses til den enkelte organisation alt efter behov. Kundelisten tæller bl.a. velkendte selskaber som Netto, Bauhaus, Vestas, Coop, Normal, Sunset Boulevard, Salling, Pandora, Royal Unibrew, Dao og mange flere, hvorfor du måske endda også bruger en app fra Relesys, hvis du arbejder på en af disse arbejdspladser.
Relesys har i dag kunder i 15 lande, hvoraf de ansatte er fordelt på 97 lande og 396 tusinde licenser til deres software. Softwaren kan benyttes på hele 33 sprog. 57% af omsætningen kommer dog fortsat fra Danmark, hvorfor der er et stort potentiale for en yderligere internationalisering af selskabet. En sådan vækstrejse er dog også afsindig dyr, hvor det kræver store investeringer for at etablere sig lige så solidt på andre markeder.
Kapitalsituationen hos Relesys
Relesys havde ved udgangen af 2023 en kontantbeholdning på 23 mio. kroner i likvide midler. Dette skal ses i forhold til, at selskabet havde en negativ pengestrøm for året på 8,2 mio. kroner, hvorfor kontantbeholdningen med nuværende pengestrøm kan holde lige knap 3 år.
Ifølge en prognose fra analysehuset ABG, er Relesys break-even i 2025 og leverer profit fra driften i 2026. Der skal selvfølgelig tages forbehold for, at prognoserne ikke helt holder i sidste ende. I årsrapporten fremgår det dog, at de nuværende likvide midler er tilstrækkeligt til at drive selskabet frem til, at det har en positiv pengestrøm. Det betyder altså, at med nuværende vækstambitioner er der ikke behov for at hente yderligere kapital til selskabet, som udgangspunkt.
Det er for mig med til at gøre Relesys til en attraktiv investeringscase, da aktionærerne ikke kan forvente at blive yderligere udvandet, medmindre ledelsen ønsker kapital til nye projekter og yderligere vækst. Med nuværende rentemiljø er virksomheder der lever underskud dog ikke særlig velansete blandt privatinvestorerne, der gerne fokuserer på selskaber, der allerede leverer positive tal på bundlinjen.
Derfor bliver det også en stor milepæl, når Relesys forventeligt kan levere det første regnskab med sorte tal på bunden. Det har dog fortsat lange udsigter, hvilket er en af grundene til, at det kan være risikabelt at investere i Relesys på nuværende tidspunkt.
Hvorfor øger jeg ikke min investeringer?
Foruden det generelle makroøkonomiske perspektiv er der også andre faktorer, som afholder mig fra at investere yderligere i Relesys på nuværende tidspunkt.
Relesys har ikke fokuseret meget på deres Investor Relations – i hvert fald ikke overfor os private aktionærer, hvilket også ses i antallet af nordnettere og handelsvolumen. Det gør, at der ligger et stort spread på deres aktier i den daglige handel. I skrivende stund kan man sælge til 4,62, mens købsprisen er på 5,95. Det er lidt et faresignal, men ikke altafgørende, hvis man som jeg forventer at investere med en lang tidshorisont på adskillige år. Dertil ville jeg ønske, at selskabet løbende kommunikerede flere nyheder til markedet, da der tydeligvis er meget at fortælle om.
I september 2023 blev følgende ligeledes offentliggjort fra selskabet:
During the last couple of years, Relesys has strengthened its operational platform with increased focus on enterprise customers, entered new markets, optimized the customer base and continued its international expansion. On this basis, it is natural for us to analyze the next steps in the Company’s strategic development and as such we have initiated a strategic review of Relesys’ options to accelerate growth. We look forward to supporting both current and new clients around the world in growing and optimizing their business by delivering market-leading solutions to engage and unite their employees across multiple work functions and locations.
Det fremgik yderligere, at der ikke ville komme opdateringer hertil, medmindre det er nødvendigt af informationsmæssige hensyn (lovkrav). Den seneste virksomhed jeg investerede i, der gennemgik et strategic review som dette, var Astralis, der efterfølgende valgte at lade sig afnotere. BactiQuant er en anden First North noteret aktie, som også i gang med en strategisk proces.
Derfor sidder der en frygt i mig, hvor jeg er lidt bekymret for, at Relesys kan vælge at gå samme vej som Astralis – særligt når der aldrig har været et stort fokus på at informere de private aktionærer. Dog håber jeg, at Relesys vælger at øge sit fokus på aktionærpleje og fortsætter deres nuværende solide vækstrejse. Hvis det bliver tilfældet, ser jeg Relesys som en ganske interessant langsigtet investeringscase, men for nuværende er der for meget usikkerhed til, at jeg vil supplere op.
Hvad betyder strategisk “strategic review”:
– Afnotering?
– Ny kapital-partner fx Lego?
– Opkøb af lignende virksomheder?
– Fusion med lignende virksomhed fx Actimo?
– Nyt produkt, fx kundeapps?
– Lukning af marked/kontor, UK?
Hej Carsten,
Det er svært at vide. Det kan betyde flere ting – det kan også betyde, at der ikke sker nogen ændringer. Astralis gennemgik et strategisk review, og endte med at lade sig afnotere, så det er selvfølgelig realistisk, men det er alene spekulation.
Alt det bedste,
Jonas
God artikel
Jeg vil gerne tilføje tidligere prøvede at skrive til deres investor mail, netop henvendt på om afnotering var en overvejelse, og om det var noget de kunne med officiel afvisning af.
Men min mail bliv afvist (som spam, tror jeg) så jeg kan ikke engang skrive til deres investor relationsafdeling!
Så jeg er helt enig din/jeres betragtning om en selskab med mindre god investor relations.
Hej Ole,
Tak for din kommentar og information. Du kan overveje at kontakte CEO, Jesper Roesgaard direkte fremfor deres investor relations mail, og se om du får held med svar derigennem. Jeg tror dog ikke, at vi kan forvente mere afklaring ift. en afnotering, da de skal orientere markedet først. Men prøv endelig at kontakte CEO, og sæt fokus på at I som aktionærer gerne ser mere fokus på aktionærpleje og information til markedet.
Alt det bedste,
Jonas
Lad dem arbejde i fred – de gør det pisse godt
Hej Peter,
Når man er børsnoteret, må man forvente at aktionærer og andre interessenter gerne vil følge udviklingen. Det er helt naturligt.
Alt det bedste,
Jonas
Ja jeg er enig at man nok ikke kan få svar på hvad deres overvejelser går på.
Strategic review kan jo være mange ting, fx notering på hoved børs, eller kapital udvidelse eller andre ting som vi ikke kan få svar på før det bliver besluttet.
Men jeg mener også at de burde kunne afkræfte misvisende rygter, og det var mest det sidste jeg håbede at man kunne få dem til.
Bøvl med mail systemet
Meddelelsen blev blokeret
Din meddelelse til INVESTOR@relesys.net er blevet blokeret. Se flere oplysninger i de tekniske oplysninger nedenfor.
Svaret fra fjernserveren var:
550 5.4.1 Recipient address rejected: Access denied. [AM1PEPF000252E1.eurprd07.prod.outlook.com 2024-04-16T07:17:32.421Z 08DC55D079D5A43E]
Alle er velkommen til at læse med og debattere her:
https://www.facebook.com/groups/relesys
Udfordringer
Relesys har nogle kæmpestore meget farlige konkurrenter fx Staffbase og Connecteam.
Ledelsen kunne blive fristet til, at afnotere, se bare Samesystem, Astralis, Kahoot med flere.
Ledelsen har neddroslet et UK-projekt, som der ellers blev investeret en del i.
R har vistnok slet ingen kunder i kæmpestore Tyskland, nok mest fordi at kæmpestore konkurrenter allerede har taget det marked.
Positive tegn
Underskuddet falder og omsætningen stiger.
Omsætningen er steget med ca 40% årligt.
Omsætningen er blevet fordoblet hvert andet år.
Medarbejderapps er gået fra at være nice2have til at være need2have.
R har snart indtaget det danske hjemmemarked 100% når det gælder medarbejderapps til butikskæder.
Man skal skynde sig med at købe nu imedens aktien stadig kun koster under en tikrone.