I går afholdte Foreningen af Børsnoterede Vækstvirksomheder sit første årsmøde, hvilket blev afsluttet med at kåre årets børsnoterede vækstvirksomhed.

Personligt kørte jeg onsdag morgen mod København med retning mod Børsen for at deltage i FBVs årsmøde. En dag med mange indtryk, oplæg og dygtige mennesker. Et af hovedtemaerne var de uhensigtsmæssige skatteforhold for iværksættere, der gør det mindre attraktivt at være børsnoteret, og sågar skræmmer nogle væk fra at blive børsnoteret i Danmark. Det er skidt, da det som regel betyder mindre vækst, færre arbejdspladser og i værste tilfælde, at selskaber søger mod udlandet. Derfor var der også politisk deltagelse fra Skatteministeren, Jeppe Bruus, formand for Liberal Alliance, Alex Vanopslagh og Skatteordfører for Radikale Venstre, Kathrine Olldag.

Forinden årsmødet havde professionelle og private aktører mulighed for at nominere danske vækstvirksomheder til prisen som årets børsnoterede vækstvirksomhed. Derefter ville en jury bestående af Per Hansen fra Nordnet, Morten Langer fra Økonomisk Ugebrev, Mikael Bak fra Dansk Aktionærforening, Mads Juul Hansen fra BDO og undertegnede finde frem til en vinder. Her kiggede vi bl.a. på opnåede resultater, kursudvikling, bredde i aktionærer, governance, investor relations og kommunikation.

Blandt de nominerede virksomheder var CS MEDICA, Freetrailer, Brain+, Dataproces, Donkey Republic, FOM Technologies, Konsolidator, Mdundo, NORD.investments, Q-Interline, Scandinavian Medical Solutions, Shape Robotics, Trophy Games, Wirtek, ExpreS2ion, Re-Match, Aquaporin, Copenhagen Capital og Penneo.

Baseret på disse nomineringer valgte juryen tre finalister og en enkelt «bobler», som juryen anser som en potentiel kandidat til næste års vinder, men ikke helt kunne blande sig blandt finalisterne endnu. Formålet var at sætte fokus på nogle af de succeshistorier, der er på vækstbørsen, som er en stor inspiration for andre eksisterende og kommende børsnoterede vækstvirksomheder.

De tre finalister

De tre finalister til Årets børsnoterede vækstvirksomhed 2022 var Freetrailer, Wirtek og FOM Technologies. Tre virksomheder som alle har været børsnoteret i mindst to år, og dermed har haft lidt tid til at bevise sit værd. Wirtek blev noteret helt tilbage i 2006, mens Freetrailer blev noteret i 2018 og FOM Technologies 2020.

På dagen blev der desuden også uddelt en pris for den største kursstigning siden IPO’en. Denne pris gik til Freetrailer, som dermed både vandt prisen for største kursstigning og var blandt finalisterne til årets børsnoterede virksomhed. I nomineringen af Freetrailer blev der bl.a. sat fokus på selskabets skalerbare koncept, profitable vækst, der har resulteret i pæne aktiekurser samt selskabets tydelige kommunikation med realistiske forventninger.

I nomineringen af Wirtek blev der sat fokus på selskabets vilde og lange børshistorie, der startede helt tilbage i 2006. Efter en rigtig hård finanskrise, lykkedes selskabet at komme om på den anden side, hvor selskabet i dag har genoprettet tilliden, og leverer flotte vækstrater med fokus på profitabilitet. I de senere år har Wirtek været blandt de mest opjusterende selskaber på vækstbørsen, hvor vi ifølge en tidligere opgørelse kunne konkludere, at Wirtek var det selskab med flest opjusteringer i 2020 og 2021. Her blev der henvist til en tidligere graf, som kan findes her.

Efter Freetrailer og Wirtek var blevet præsenteret blandt finalisterne, blev det tid til kåringen af FOM Technologies som årets børsnoterede vækstvirksomhed. Flere personer havde nomineret FOM Technologies til prisen, og det var ligeledes en enig jury, som kårede FOM Technologies. I kåringen blev der bl.a. sat fokus på selskabets fair værdiansættelse ifm. børsnoteringen, der afspejlede selskabets motto om, at det er bedre at sætte forventningerne lave, og dermed give plads til positive overraskelser. Det er måske svært at sætte disse begrænsninger som iværksætter, og sætte værdiansættelsen lavt under noteringen, men i FOMs tilfælde har det belønnet selskabet, der har leveret en god kurshistorie for sine aktionærer, og rejst penge væsentligt over IPO-kursen efterfølgende. Stort tillykke til FOM Technologies og de andre finalister, der på alle punkter er forbilleder for kommende noteringer, når det gælder vigtige emner som kommunikation, investor relations og en realistisk tilgang til fremtiden, der giver plads til de gode historier.