Foreningen af Børsnoterede Vækstvirksomheder afholdte i går sit årsmøde på Christiansborg, hvor vinderen af årets børsnoterede vækstvirksomhed i 2023 blev kåret.

Personligt havde jeg ikke mulighed for at tage turen fra Lemvig til København igen i år for at deltage i årets årsmøde hos Foreningen af Børsnoterede Vækstvirksomheder. På dagen var ellers flere spændende indlæg, debatter og ikke mindst en kåring for nogle af de vækstvirksomheder, der klarer det godt, selvom den nuance ikke altid nævnes i debatten om særligt First North.

Inden årsmødet havde professionelle og private aktører mulighed for at nominere danske vækstvirksomheder til prisen som årets børsnoterede vækstvirksomhed. Derefter ville en jury bestående af Michael Bak fra Dansk Aktionærforening, Signe Terp fra Euroinvestor, Jakob Hans Jakobsen fra ABG, Michael Stadi fra FOM Technologies, Morten Langer fra Økonomisk Ugebrev og Mads Juul Hansen fra BDO pege på en vinder. Juryen vurderede bl.a. på parametre såsom opnåede resultater, kursudvikling, bredde i aktionærer, governance, investor relations, kommunikation og ledelsen som rollemodel.

Blandt de nominerede virksomheder var Shape Robotics, Hove, Agillic, Donkey Republic, RISMA, Erria, OrderYOYO, Relesys, Scandinavian Medical Solutions og Freetrailer. Alle disse 10 nominerede selskaber har på den ene eller anden måde markeret sig positivt det seneste år. Det beskrev jeg i et LinkedIn-opslag her.

Baseret på disse nomineringer valgte juryen tre finalister og en enkelt «bobler», som juryen anser som en potentiel kandidat til næste års vinder, men ikke helt kunne blande sig blandt finalisterne endnu. Årets bobler var samme som sidste år, nemlig Shape Robotics, som ifølge juryen ikke var blandt årets finalister, eftersom juryen i højere grad ønsker klarhed omkring virksomhedens lønsomhed på lidt længere sigt, hvor selskabet i 2023 guider med at nå et positivt EBITDA før engangsomkostninger, men i første halvår i 2023 var negativt. Dette er dog forventeligt for Shape Robotics, der særligt i årets sidste kvartal plejer at opleve et stort ordreindtag.

De tre finalister

De tre finalister til Årets børsnoterede vækstvirksomhed 2023 var Hove, Scandinavian Medical Solutions og OrderYOYO. Tre virksomheder der på hver sin måde har leveret gode resultater det seneste år, hvor juryen fremhævede opjusteringer for alle tre virksomheder, ligesom de alle tre leverer positive EBITDA-resultater.

Både Hove og OrderYOYO fik en dårlig start på børsen, hvor de kort efter noteringen måtte nedjustere sine forventninger. Begge selskaber har derfor formået at vende det negative momentum, hvor Hove denne sommer præsenterede en markant opjustering, og nu handles væsentligt over tegningskursen, mens OrderYOYO har præsenteret to opjusteringer i 2022 efterfulgt af to yderligere opjusteringer i 2023. For OrderYOYO har det været en medvirkende faktor til, at aktien i skrivende stund er mere end fordoblet i 2023.

Prisen som Årets børsnoterede vækstvirksomhed i 2023 gik dog til Scandinavian Medical Solutions, hvor juryen ikke bare fremhævede den flotte performance, der er langt over forventningerne fra børsnoteringen, men også en tydelig tilgang til kommunikation med hyppige investormeddelelser, Q&As samt det seneste initiativ: en investordag, hvor jeg selv havde fornøjelsen af at deltage. Disse initiativer styrker investorernes tillid til selskabet i kombination med den flotte fundamentale udvikling, der har resulteret i stribevis af opjusteringer siden selskabets børsnotering.

Scandinavian Medical Solutions kan også glæde sine aktionærer med, at de har leveret et flot kursafkast, hvor aktiekursen er mere end fordoblet sammenlignet med tegningskursen. Dertil har det i 2023 været den mest omsættelige aktie på First North, idet Scandinavian Medical Solutions har været den mest handlede aktie på tværs af de danske vækstbørser i år.

Der skal lyde et stort tillykke til Scandinavian Medical Solutions og de andre finalister, der både er forbilleder for kommende noteringer, men også for de selskaber, der allerede er noteret.