Når man handler aktier, er det helt centralt at benytte den rette handelsplatform.

Man kan have mange forskellige præferencer ift. at vælge den rette handelsplatform til at investere i aktier. De mest hyppige præferencer omhandler priser og brugervenlighed, hvor mange i Danmark vælger Saxo pga. priser og Nordnet pga. brugervenlighed. Når det gælder investering i minibørsaktier, er der dog andre forhold, der bliver vigtige.

Først og fremmest er skatteomstændighederne for minibørsaktierne anderledes end aktier på hovedbørsen. Det betyder, at du selv skal indberette dine handler på First North og Spotlight ligegyldigt hvilket handelsplatform, du bruger. I teorien kunne du derfor benytte Etoro eller DeGiro uden problemer, hvis altså de tilbød handel med disse aktier.

Det fører mig til næste vigtige forhold, nemlig hvorvidt handelsplatformene overhovedet tilbyder handel med minibørsaktierne. Som jeg kan se, er det ikke muligt på de udenlandske platforme; Etoro og DeGiro, hvorfor vi igen er tilbage ved de to populære danske handelsplatforme, Saxo og Nordnet. Saxo og Nordnet adskiller sig dog også ift. hvorvidt man overhovedet kan handle minibørsaktierne.

Saxo vs. Nordnet

Saxo tilbyder ikke et lige så bredt udvalg af minibørsaktier som Nordnet. Eksempelvis kan du ikke handle nogle af de danske Spotlight-selskaber såsom Freetrailer, DanCann Pharma, Risk Intelligence og CS MEDICA. Derudover er der nogle enkelte First North aktier, som jeg ikke kan finde på Saxo, hvorfor jeg går ud fra, at disse ikke kan handles på Saxo-platformen.

Hvilke First North aktier kan handles på Saxo?

Ifølge min undersøgelse af alle de dansknoterede First North aktier, kan Brain+ og Hove ikke handles på Saxo i skrivende stund. Alle de andre First North aktier kan handles på Saxo.

Hvorfor kan Spotlight ikke handles på Saxo?

Jeg har kontaktet Saxo og spurgt, hvorfor man ikke kan handle Spotlight-aktierne på platformen. Jeg fik følgende svar:

Vi sidder selv manuelt og vælger hvilke værdipapirer, som skal tilføjes til platformen. Desværre har disse ikke indgået i listen, hvilket er resultatet af det.

Ifølge Saxo har de ikke i støbeskeen at gøre det muligt at investere i Spotlight-aktier på tidspunktet, hvor jeg spurgte. De udvider dog løbende aktiverne, som man kan investere i, hvorfor Saxo mener, at man skal holde øje.

Derudover kan man ikke investere i IPOs hos Saxo, hvilket man omvendt kan på Nordnet. Samtidig er der ikke kurtage, når du investerer i en IPO gennem Nordnet, da Nordnet i stedet modtager betaling gennem provision fra selskaberne. Dermed har Nordnet opbygget en platform, der er perfekt for den private minibørsinvestor, da du kan investere i IPOs uden kurtage og samtidig har mulighed for at investere i samtlige First North og Spotlight aktier, når de er noteret.

Nordnet er derfor i mine øjne den mest komplette platform til at være minibørsinvestor. Saxo er dog også en god platform, når det kommer til de minibørsaktier, som kan handles på platformen. Saxo er nemlig billigere på kurtage end Nordnet, hvorfor det kan være en god idé at benytte Saxo, hvis du eksempelvis vil investere i BactiQuant, Hydract, Impero, MapsPeople, Trophy Games, Wirtek eller andre First North aktier, som er mulige at handle på Saxo.

Efter Nordnet har åbnet op for aktiesparekontoen på platformen, skiller Saxo sig heller ikke længere ud på denne front. Aktiesparekontoen kan nemlig være særlig fordelagtig, når det gælder handel på minibørsen. Først og fremmest fordi, at du ved at investere gennem aktiesparekontoen ikke selv skal indberette til skat. Vi har skrevet et længere indlæg om, hvorfor aktiesparekontoen passer godt til minibørsaktier her.