Du kender måske ordsproget ”first who, then what”, som beskriver vigtigheden af ledelsen i en virksomhed.

”First who, then what” beskriver helt konkret, at det vigtigste i en virksomhed først og fremmest er personerne bag. Selvfølgelig er produktet også vigtigt, men uden den rette ledelse og medarbejderstab, er det sværere at udnytte det fulde potentiale.

Udtrykket stammer fra Jim Collins bog ”Good to Great”, og Jim Collin har bl.a. forklaret udtrykket gennem en forestilling om en bus i stormvejr. Før at bussen kan komme gennem stormvejret, handler det først og fremmest om at finde en person, der kan navigere bussen gennem stormvejret. Det handler altså om at tænke ”hvem”, før man tænker ”hvad”. Nøgleordet er først, og ikke blot at have et stærkt team. Det betyder også, at hvis direktøren ikke har et stort kørekort, og dermed ikke kan køre bussen, skal han/hun først og fremmest finde en, som kan køre bussen. En god direktør kan uddelegere opgaver, og kender allerede sine forcer fra begyndelsen, og finder dermed først et godt team. På den måde kan det være et godt signal, hvis et selskab har ansat en Head of Technology, Head of Sales eller lignende.

Hør Jim Collins forklare vigtigheden af først at finde de rette personer her (kan anbefales).

Undersøg ledelsen

For at få indblik i ledelsen, er virksomhedens hjemmeside et godt sted at starte til at finde informationer. Hvis du ønsker at undersøge ledelsen mere grundigt, kan ledelsesberetningerne i regnskaberne også være et godt sted at kigge.

Hvis der tages udgangspunkt i en virksomhed som Alefarm Brewing, hvor Kasper Tidemann er i spidsen, er der flere spændende ting, når man undersøger ledelsen. Kasper Tidemann har en lang erfaring som softwareudvikler og designer, hvor han har designet og udviklet en række platforme og systemer for større kunder, herunder Unilever Danmark A/S og Danske Spil A/S. Derfor er det også naturligt, at Kasper Tidemann er ansvarlig for Alefarm Brewings design, hvilket er helt centralt for et selskab som Alefarm Brewing, der skaber sin identitet gennem sine unikke designs.

Alefarm Brewing skiller sig derfor ud på flere områder, når man kigger på ledelsen. Kasper Tidemann har haft et kæmpe ansvar, hvor han udover rollen som administrerende direktør, både har været ansvarlig for produktion, markedsføring, kommunikation, branding og design. Samtidig er han gift med Britt Van Slyck, som på tidspunktet for børsnoteringen var salgsansvarlig. Britt har en baggrund inden for marketing og channel sales inden for software og navnlig SaaS-platforme.

I starten af 2022 kunne Alefarm Brewing annoncere ansættelsen af Rasmus Breddam som Head of Sales. Kasper Tidemann og Britt Van Slyck har vækstet Alefarm Brewing flot, men ingen af dem har tidligere salgserfaring fra ølmarkedet. Inden Rasmus Breddam tiltrådte som Head of Sales i Alefam Brewing, var han Senior Regional Manager i Export & License-afdelingen hos Carlsberg. Rasmus Breddam kan dermed bidrage med en erfaring, som hverken Kasper Tidemann eller Britt Van Slyck havde inden de startede.

Hvis vi kigger med ”first who, then what”-brillerne, er det meget positivt, at de nu har ansat en til at fokusere hundred procent på salgsindsatsen. Efter en nedjustering tilbage i oktober 2021 relateret til svære markedsomstændigheder grundet Covid-19, er det vigtigt at holde snuden ligr i sporet, hvilket flere hænder kan medvirke til.

Læs også: Medlemmernes favoritter i 2022.

Finansdirektør?

Når vi generelt snakker ledelse, vil den som regel bestå af en CEO og CFO. Derudover kan der være andre specifikke ledelsesstillinger såsom en CCO, CSO, CTO og CMO.

Når det gælder selskaber på den danske vækstbørs, er det dog ikke en selvfølge, at selskabet har en CFO. Jeg har forsøgt at danne mig et overblik over hvor mange af de 57 selskaber, som har ansat en CFO. Ifølge min undersøgelse har 38 af selskaberne ansat en CFO. Det svarer til, at 2 ud af 3 (66,67%) selskaber har ansat en CFO.

Overordnet er det de mindre selskaber (målt på market cap), som endnu ikke har ansat en CFO. Det gælder f.eks. føromtalte Alefarm Brewing, Enalyzer, Happy Helper, Erria, Brain+, FastPassCorp, Mdundo, Scape Technologies, Danish Aerospace Company og Cessatech. Hvilken konkret betydning det har for det enkelte selskab, er selvfølgelig svært at udpege i et generelt perspektiv. Det kan dog betyde, at der ligges mere ansvar på selskabets CEO, som forventeligt må have mange bolde i luften. Derudover må han/hun forventeligt også varetage flere økonomi-orienterede opgaver.