FOM Technologies kan i næste måned fejre tre års jubilæum som børsnoteret virksomhed. Nu er selskabet klar til at tage næste skridt på rejsen.

I en Q&A med FOM Technologies’ CEO, Michael Stadi, sætter vi nemlig fokus på selskabets kommende skifte til hovedbørsen, som er en milepæl, der forventes at ske allerede i år.

Siden børsnoteringen af FOM Technologies i 2020 er der sket meget. Selskabet har vundet flere priser, herunder den første uddeling af prisen som årets børsnoterede vækstvirksomhed af Foreningen af Børsnoterede Vækstvirksomheder i 2022. Tidligere kunne selskabet løbe som vinder af titlen som Rising Star til The European Small and Mid-Cap awards 2021, hvorfor FOM Technologies også er blevet anerkendt på international plan.

FOM Technologies har levet op til den vækststrategi, som de præsenterede for investorerne tilbage ved noteringen. På rejsen har selskabet samtidig overrasket sine investorer mange gange, herunder med en række opjusteringer, hvor de alene for regnskabsåret 2022 opjusterede fem gange. Det har bl.a. gjort administrerende direktør, Michael Stadi, en smule kendt for sloganet ”underpromise – overdeliver”. Michael Stadi har jeg haft fornøjelsen af at stille nogle spørgsmål, og netop selskabets opjusteringshistorik har jeg spurgt ind til for at blive klogere på, hvad der er selskabets opskrift?

Der er aldrig en opskrift på opjusteringer. Vores guidance sættes altid efter vores bedste gæt på, hvor årets omsætning og EBITDA lander, baseret på en lang række parametre og variabler. Er vi i tvivl om udfaldet, vælger vi altid den laveste værdi. Bliver det i den lave ende af “range”, er det som forventet, og dermed ingen overraskelser. Bliver det bedre overrasker selskabet “on the upside”. Det er vores filosofi. De finansielle markeder kan generelt ikke lide overraskelser, så skal der være tale om overraskelser, ønsker investorer gerne, at det skal være med positivt fortegn. Ingen kan i al evighed vokse via en fordobling af omsætning år efter år, da det altid er lettere at doble små tal, i forhold til større tal.

Hvor stort er markedspotentialet for FOM Technologies?

Det ved vi desværre ikke, og er blevet spurgt om det utrolig mange gange, da det er et meget naturligt spørgsmål. Vores teknologi er meget ny og ganske få kender til den, men vi tror, at den kan anvendes mange steder, og vil stige i udbredelse fremover. Men teknologien er først langsomt ved at modnes, og dermed vil det kommercielle potentiale først langsomt udfolde sig mere kvantificerbart over de næste 1-20 år. Vores to fokusområder er at levere avanceret forskningsudstyr til fremtidens solceller og batterier. Det er det fordi vi vurderer disse som megatrends indenfor de næste 2 årtier. Men naturligvis er det altid utrolig svært at gætte på de fremtidige markedspotentialler af nye teknologier. Hvem kunne f.eks. forudse markedspotentialet for PC’en og smartphones?

Hvordan er konkurrentsituationen for FOM Technologies?

FOM har konkurrenter, og det er vi rigtig glade for. Vi tror ikke på, at en eller to virksomheder alene kan udbygge og opdyrke nye teknologier. Hvis der er et kommercielt grundlag, vil der være selskaber, der skabes, og som vil forsøge at udnytte disse markeder kommercielt. Pt. findes der ca. 5-8 virksomheder globalt der i større eller mindre omfang arbejder professionelt med Slot die coating, men ingen der har præcis samme strategiske fokus og samme produkttyper som os.

Kan I sige mere om hvornår på året, I forventer at kunne gennemføre et børsskifte?

Som vi tidligere har meddelt, forventer vi at bede om tilladelse til at rykke på hovedbørsen i løbet af 2023, nærmere kan vi ikke komme det. Processen er en ansøgning samt en prospektgodkendelse fra Nasdaq og tilsvarende en ansøgning samt en prospektgodkendelse fra Finanstilsynet. Når og hvis begge autoriteter godkender prospektet samt ansøgningen, kan selskabets aktier optages til handel på en ny platform. Processen er tidskrævende og skal tegne et præcist og ærligt billede at selskabet og bl.a. indeholde en detaljeret gennemgang af risikofaktorer ved at investere i det selskab, der ønsker at flytte børsplatform.

Hvad vil ændre sig, når I skifter fra First North til hovedbørsen? 

Grundlæggende er der ikke meget der ændrer sig ved at være på en anden børsplatform på den korte bane. Men der er nogle formelle krav til selskaber på Main Market, som der ikke er for selskaber på First North. Regnskabsaflæggelse efter IFRS-regnskabsprincip er et af dem. Kvartalsrapportering er ikke et krav, men en mulighed, som mange selskaber vælger at tilbyde deres investorer.

Konklusion

Michael Stadi har en filosofi, der på mange måder er meget aktionærvenlig, hvilket særligt skinner igennem i hans tilgang til selskabets guidance. Det er ingen hemmelighed, at FOM hellere vil overraske investorerne positivt fremfor negativt, hvorfor Michael Stadi aldrig vil budgettere med urealistiske målsætninger. Denne strategi har FOM Technologies eksekveret på siden sin børsnotering, og planen er at fortsætte med denne tilgang.

FOM Technologies beskæftiger sig med højteknologiske maskiner og forskningsudstyr, navnlig Slot die coating udstyr, der som privat investor kan være svær at have en dybere viden omkring. Selskabets teknologi er dog også meget ny, hvorfor FOM Technologies f.eks. ikke kan give en retvisende estimering af markedspotentialet for selskabet, men de er overviste omkring, at teknologien vil stige i udbredelse. Markedet er heller ikke uden konkurrenter, hvilket understøtter, at FOM ikke er de eneste, der ser det kommercielle potentiale ved teknologien.

Afslutningsvis kunne Michael Stadi ikke nærmere kommentere skiftet til hovedbørsen ift., hvornår på året de forventer at skifte. Det er en tidskrævende proces, hvor vi må forvente, at FOM Technologies vil melde ud, når de ved mere om et nøjagtigt tidspunkt. Grundlæggende vil intet ændre sig for selskabet, udover der er nogle andre krav, og det potentielt vil øge likviditeten i aktien såvel som åbner op for flere institutionelle investorer. Det er ikke et krav at rapportere kvartalsvist, selvom man er noteret på hovedbørsen, hvorfor FOM har mulighed med at fortsætte med nuværende rapporteringsinterval, hvor de leverer halv- og helårsrapporter. Om FOM vælger at overgå til kvartalsvis rapportering vil selskabet i så fald også melde ud.

Hvis du har spørgsmål til FOM Technologies om alt fra produkt, forretning, strategi, målsætninger eller lignende, må du endelig sende dem til os, så vil vi videreformidle spørgsmålene til selskabet og vende tilbage med svar. Du kan også deltage i selskabets kvartalsvise events, Inside FOM, hvor næste event afholdes den 4. juli 2023.