GomSpace har haft en udfordret tid på børsen, hvor de havde en lang periode med manglende betalingsvillighed hos en større kunde.

Det har også fået selskabet til at gå i glemmebogen hos mange, selvom selskabet har lige knap 6.000 aktionærer hos Nordnet, og derfor er en af de mere populære mindre aktier. På det seneste har jeg ikke fulgt selskabet så tæt, men her inden året skifter har jeg forsøgt at danne mig et overblik over den seneste udvikling for GomSpace.

GomSpace-aktien har udviklet sig nogenlunde neutralt det seneste år, dog med store udsving undervejs. I skrivende stund er aktien nede med ca. 3% i år, men alene de seneste seks måneder er aktien oppe med over 60%. Det skyldes bl.a., at der er kommet mange store ordrer fra anerkendte firmaer, hvilket investorerne virker til at have fået øjnene op for efter et par positive meddelsler her i december. Inden du læser videre, så husk på, at jeg på ingen måde er rumekspert, så der skal tages forbehold for eventuelle fejlfortolkninger.

Mål om positiv pengestrøm fra driften i 2024

I august underskrev GomSpace i samarbejde med ESA en kontrakt på 18 mio. svenske kroner. ESA er det europæiske rumagentur. Kontrakten indebærer, at GomSpace er leder af Juventas Cubesat missionen, der er en del af en større operation kaldet HERA. HERA har til formål at bringe Juventas nanosatellitten tæt nok på til at kunne lande på en asteroide og ændre dennes kurs. Denne teknologi kan blive en del af vores fremtidige beskyttelsessystem mod asteroider med kurs mod jorden.

I oktober modtog GomSpace en anden stor ordre fra Unseenlabs. Ordren omhandler såkaldte ”Software Defined Radio”, hvor GomSpace har lanceret den tredje version af produktet.

Det pæne ordreindtag var også en medvirkende faktor til, at selskabet kunne levere et ganske pænt regnskab for tredje kvartal 2023. Der blev omsat for 67 mio. SEK i kvartalet og 196 mio. SEK, når der ses på hele regnskabsåret. EBIT-resultatet endte med et tab for hele regnskabsperioden på 67 mio. SEK mod et tab på 151,6 mio. SEK i samme periode året før.

Det gjorde også, at selskabet kunne fastholde sin ambitiøse målsætning om at have en positiv pengestrøm fra driften allerede i 2024. På mange måder er det en stor transformationsfase ift. tidligere problemer, som selskabet er stødt på i sin tid som børsnoteret selskab.

Markant aktieoptur i december

I december landede GomSpace først en kontrakt på 10,5 mio. SEK den 5. december. Derefter genstartede de samarbejdet med Startical den 11. december. Samarbejdet har en værdi på 46-52 mio. SEK, hvoraf de 16 mio. SEK forventes at blive anset som omsætning i indeværende regnskabsår. Den 15. december indgik selskabet endnu en millionaftale. Denne gang på 6,9 mio. SEK.

Den 18. december har GomSpace opstartet et nyt Joint Venture med Ellipse Projects SAS fra Frankrig. Dette Joint Venture har til formål at byde ind på en kontrakt hos The Indonesian Ministry of Marine Affairs & Fisheries for en samlet værdi på 1,6 mia. SEK. Her gav selskabet den 22. december en opdatering på mulighederne i Indonesien.

Den 20. december kunne selskabet berette om endnu en ordrer på 17 mio. SEK.

Sagt med andre ord, så er der virkelig kommet gang i forretningen hos GomSpace, hvilket også bliver anerkendt af markedet, hvor aktien er steget markant i løbet af måneden. De mange ordre kan også tydeligt ses på antallet af åbne jobs i selskabet, hvor de lige nu søger seks medarbejdere. Zoomer vi længere ud, har aktien dog været udfordret de seneste år, hvor aktien er nede med over 50% de seneste tre år.

Disclaimer: Jeg ejer ikke aktier i GomSpace. Dette skal hverken ses som en købs- eller salgsanbefaling.