Spotlight har i dag annonceret, at Anders Kumlin er blevet ny direktør for Spotlight Stock Market, hvorfor vi i denne anledning har haft et interview med den 52-årige nye direktør, der stiftede sin første virksomhed som 17-årig, og har over 20 års erfaring fra den finansielle verden.

I Danmark er seks selskaber noteret på Spotlight-børsen. Det gælder Curasight, Cessatech, CS MEDICA, DanCann Pharma, Freetrailer og Risk Intelligence. Står det til den nye direktør, kan vi allerede inden for de kommende år forvente mange flere selskaber på den danske Spotlight børs.

Da jeg snakkede med den nye direktør, Anders Kumlin, kunne jeg hurtigt relatere. Anders har stor interesse for aktier og investering, og allerede da han var 10 år gammel, gik han med sin mor ned i banken for at købe sine første aktier. Dengang var aktiemarkedet ikke lige så digitaliseret som i dag, hvorfor det ikke var helt så nemt at komme i gang, som det er i dag. Her købte Anders 10 aktier i Electrolux.

Læs også: Hvad er Spotlight Stock Market?

Tilgængelighed og ikke mindst transparens er noget af det, som Anders Kumlin vil fokusere på i jobbet som CEO for Spotlight Stock Market. Han ønsker at hjælpe selskaber med at vokse og hente kapital, og invitere de danske og svenske investorer med på rejsen, som vi kender det i dag. Én ting ønsker Anders dog at ændre på, hvilket glæder mig, da det tidligere har været en problemstilling, jeg selv har undret mig over – nemlig hvorfor Saxo ikke tilbyder handel med Spotlight-aktierne.

Da jeg spurgte Saxo, hvorfor man ikke kunne handle Spotlight-aktier gennem platformen, var svaret, at de selv manuelt udvælger hvilke værdipapirer, som skal tilføjes til platformen, og her har Spotlight ikke indgået på denne liste. Anders Kumlin tror dog, at Saxo-investorerne inden for en nær fremtid også får mulighed for at investere i Spotlight-selskaber:

Vi har været i dialog med Saxo i flere år, og er endnu ikke lykkedes med at få tilbudt deres investorer at investere i Spotlight-selskaberne. Jeg forventer dog, at det muligvis allerede kan ske i år – forventeligt i Q3 eller Q4.

Flere selskaber på Spotlight

I dag er seks selskaber noteret på Spotlight i Danmark. I 2021 blev et selskab noteret på Spotlight Danmark, nemlig CS MEDICA. I alt var der 18 IPOs på Spotlight i 2021, hvor der samlet blev rejst 41,8 mio. EUR. Frem mod 2025 har Anders Kumlin en målsætning om, at vi kan finde 25 selskaber på Spotlight Danmark, hvilket både kan komme fra IPOs eller selskaber, der skifter børs. Det kan eksempelvis være, hvis et selskab skifter fra First North til Spotlight. Ifølge Anders Kumlin er Spotlight på nuværende tidspunkt i dialog med flere First North DK selskaber, som kunne have interesse i at skifte til Spotlight Danmark.

Men hvad er egentligt forskellen på First North og Spotlight, hvis vi skal se på det fra et investorsynspunkt? Det har jeg spurgt den nye direktør om, for umiddelbart minder de to børser meget om hinanden, og anses ligeledes ens rent skattemæssigt.

Anders Kumlin peger på, at Spotlight særligt adskiller sig fra First North (Nasdaq) ift. pakkeløsningen. Spotlight åbner bredt op for de danske og svenske investorer, og det er samtidig væsentligt billigere at blive noteret på Spotlight, hvilket sikrer flere penge til virksomhederne til at vækste. Derudover er handelslikviditeten større på Spotlight, hvilket giver en større sikkerhed for investorerne ift. at have en likvid aktie, som de kan sælge igen, hvis de ønsker. En anden væsentlig forskel er de supplerende kapitaludvidelser, hvor der er større tradition for det på Spotlight, hvorfor man oftere vil hente et mindre beløb ifm. IPO’en. Herefter har selskabet en periode på eksempelvis to år til at vise sit værd, hvorefter en supplerende kapitaludvidelse kan blive aktuel. I 2021 blev der rejst 103,8 mio. EUR gennem supplerende kapitaludvidelser på Spotlight, hvor der i 2022 allerede er hentet for over 54 mio. EUR.

Børsnoteringsprocessen for Spotlight-selskaber er også anderledes, da de eksempelvis ikke behøver en Certified Adviser, men i stedet er i direkte dialog med Spotlight. Ifm. en IPO vil Spotlight selv ud at møde selskaberne, mærke stemningen, passionen og ikke mindst hvorvidt selskabet er børsklar. I denne proces vil Spotlight gennemgå en form for due diligence, hvor de vil uddanne selskabet til at være en børsnoteret virksomhed, hvis de kan fornemme, at de ikke er på det rette stadie endnu. Hvis en virksomhed vurderes til ikke at være klar, kan det nærmest tage 2-3 år for at gøre dem klar og blive uddannet.

Anders Kumlin kommer dermed med flere ambitioner, der gør det spændende for minibørs-investoren at følge udviklingen på Spotlight. Først og fremmest fordi, at vi kan se frem til flere spændende investeringsmuligheder, men også en yderligere tilgængelighed såsom muligheden for at investere i Spotlight-aktier gennem Saxo.

Kilde: Spotlight Stock Market.