First North er et marked, som er kendetegnet ved særligt at være drevet af private investorer fremfor institutionelle investorer.

Det har været et kritikpunkt af First North markedet, da professionelle investorer giver de private investorer nogle at læne sig op ad. De mange små private aktører medvirker til et illikvidt marked, hvor handlen er begrænset, og der kan være store forskelle mellem købs- og salgsprisen, særligt hvis selskabet ikke har en aftale med en likviditetsudbyder.

Derfor er det i mange tilfælde positivt for markedet, at de professionelle deltager aktivt. Det indikerer samtidig, at personer som arbejder professionelt med investering og formueforvaltning ser et potentiale i selskabet, og har hænderne på kogepladen gennem sin investering. Alene i denne uge har vi set to relativt store investeringer på First North fra kendte institutionelle investorer. Disse ved vi har en grundig analytisk tilgang til sine investeringer, og selvsagt vurderer et potentiale i de selskaber, som de investerer i. Derudover er de mere kapitalstærke, og kan bidrage ved kapitaludvidelser, der for mange vækstselskaber kan blive et vigtigt punkt.

To kendte investorer

Hvis du følger First North eller blot generelt aktiemarkedet, har du måske hørt om Michael Voss og Jakob Have. Førstnævnte en af mine personlige helte, kald ham bare den danske Warren Buffet. Sidstnævnte en del af Børsens IPO-panel, og derfor meget dygtig og har analyseret mange af de danske First North selskaber. For kort at forklare hvorfor Michael Voss har denne status hos mig, så gav han mig den bedste erhvervspraktik helt tilbage i folkeskolen, og introducerede mig til denne verden.

Michael Voss er investeringsrådgiver hos Fundamental Invest og Jakob Have kommer fra Nordic Compound Invest A/S, som han forvalter. I denne uge har Fundamental Invest investeret over 26 mio. kroner i Shape Robotics, der samtidig har præsenteret sine forventninger til 2023 og åbnet op for et børsskifte til hovedbørsen i København i løbet af 2023. I sin investering i Shape Robotics har Michael Voss bl.a. lagt vægt på selskabets skalerbare produkt, stærke partnerskaber med bl.a. Samsung og et antal mindre lokale partnere samt god ledelse, der er gode til at udnytte mulighederne i markedet.

Dagen inden var Nordic Compound Invest ude at købe 10% af aktierne i Scandinavian Medical Solutions, som blev solgt af hovedaktionæren og administrerende direktør, Jens Krohn, der fortsat ejer ca. 35% af aktierne. Jakob Have forventes desuden at blive valgt ind i bestyrelsen til den kommende generalforsamling i december. Investeringen svarede til ca. 12,7 mio. kroner. Jakob Have beskrev ifm. sin investering i Scandinavian Medical Solutions, at han anser selskabet som den mest attraktive børsnoterede aktie i Skandinavien.

Med to aktører som Fundamental Invest og Nordic Compound Invest får Shape Robotics og Scandinavian Medical Solutions begge en langsigtet investor ombord og generelt stærke investorkapaciteter.

Ikke de eneste eksempler

Jeg er højst sandsynligt ikke bekendt med alle institutionelle investeringer på de danske vækstbørser, men det er ikke længe siden, at Hove ligeledes kunne melde om institutionel opbakning. Her øgede Strategic Investments A/S sin investering i Hove til 10%.

Ved de mange børsnoteringer i 2020 og 2021 så vi ligeledes institutionelle investorer være aktive. Føromtalte Fundamental Invest købte f.eks. aktier i Hydract og Samesystem, BankInvest deltog ved en række noteringer, herunder Penneo, OrderYOYO, Hove, SameSystem og MapsPeople og Relesys havde udover BankInvest også Symmetry Invest og Medium Invest med ombord.

Alt i alt er det en positiv udvikling for vækstbørserne, hvis de institutionelle investorer i højere grad for øjnene op for selskaberne. Derfor synes jeg, at det er interessant at følge denne udvikling, og er spændt på, om vi i den kommende tid vil se flere investeringer fra institutionelle investorer på First North eller Spotlight.