Astralis har i denne uge annonceret, at de ønsker at blive det ottende selskab, der ønsker at forlade First North i 2023.

Denne situation sætter mange private investorer i et dilemma, der ofte kan give anledning til spørgsmål, da det er en situation mange oplever for første gang. Personligt har jeg også endnu til gode at være investeret i en aktie, mens en afnotering annonceres.

I tilfældet med Astralis påvirker det tusindvis af investorer, idet Astralis er den aktie på First North med flest aktionærer registreret på Nordnet med over 5.000 Nordnet-aktionærer. Der er ikke et købstilbud tilknyttet afnoteringen, som vi eksempelvis har senest har set med Digizuite, hvorfor den gængse overvejelse er: skal jeg beholde mine aktier eller sælge mine aktier? Til den overvejelse er særligt omkostningerne vigtige at være opmærksomme på.

Læs også: Astralis vil afnoteres.

Hvad koster unoterede aktier på Nordnet?

Der er flere væsentlige aspekter at være opmærksom på, når en aktie afnoteres. For en privat aktionær er det særligt vigtigt at være opmærksom på, at når aktien ikke længere handles på en børs, bliver aktien markant sværere at handle, da den ikke handles på en markedsplads. Dermed kan det blive en svær opgave, når du en dag vil sælge aktien.

Dertil vil din handelsplatform måske opkræve et gebyr for at have unoterede aktier på dit depot. Så vidt jeg læser prislisten hos Nordnet, koster det 99 kroner i kvartalet per fondskode – dvs. næsten 400 kroner om året i administrationsgebyr at have en unoteret nordisk aktie på Nordnet. Dette skal ses i en kombination med førnævnte begrænsede handel, hvorfor du kan komme til at sidde med aktier, du måske har svært ved at sælge, selvom du gerne ville, og samtidig skal betale gebyrer for det. De 99 kroner i kvartalet er desuden uagtet om du ejer 100 aktier eller 10.000 aktier.

Disse elementer kan måske hjælpe dig på vej til at tage en beslutning om, hvorvidt det er en god idé at beholde eller sælge dine aktier, inden de afnoteres. Når der ikke følger et opkøbstilbud, vil det dog under alle omstændigheder sætte nogle aktionærer i en potentiel træls situation, da aktierne sandsynligvis bare skifter hænder mellem private, medmindre eksisterende store aktionærer har købsordrer i markedet. Har man desuden aktierne placeret på en aktiesparekonto, skal man sælge sine aktier, da de ikke kan flyttes til et andet depot, og du ikke kan have en unoteret aktie på din aktiesparekonto.

Nordnet unoterede aktier gebyr