De europæiske minibørser som vi kan tilgå som private investorer, har jeg forsøgt at finde frem til.

Det er en liste, som jeg har udarbejdet, hvorfor der tages forbehold for eventuelle mangler. Der findes flere platforme for institutionelle investorer, som muliggør handel gennem samme reglement, men ikke udbydes til den private investor. Bemærk, at du ikke som udgangspunkt har mulighed for at handle på alle minibørserne gennem de danske investeringsplatforme.

Til at starte med fastslår vi, hvad der hører under kategorien minibørs. Når jeg skriver minibørs, menes der multilaterale handelsfaciliteter, som er en handelsplads med lempede krav. Aktierne der er noteret på sådanne børser/handelspladser, er kategoriseret som værende uregulerede. Det er typisk små og mellemstore virksomheder, som vælger at få private investorer med tidligere i processen. Det kan dermed sammenlignes med venture investering, som primært er for institutionelle investorer.

Mulighederne for at anmode om adgang til minibørserne på de danske platforme, er jeg ikke nærmere bekendtgjort med.

Nasdaq

Nasdaq er en amerikansk gigant indenfor børsnoterede selskaber. Nasdaq er skaberen af det første elektroniske børsmarked, og deres systemer bruges på 90 børser fordelt på 50 lande. Nasdaq opkøbte i 2007 det svensk/finske OMX, som styrede 7 skandinaviske og baltiske børser, herunder Københavns fondsbørs. Omtrent 1/10 af alle transaktioner med værdipapirer kører gennem Nasdaqs børser. Derfor er det også den børs, som langt de fleste private investorer i Skandinavien har kendskab til.

I Nasdaq familien er minibørskonceptet kaldet First North, og befinder sig på det svenske, finske, islandske og danske marked. Herunder er der en underkategori ved navn First North Premier, hvilket du kan læse mere om her.

Læs også: Hvad er First North?

First North Growth Market, DenmarkFirst North Premier Growth Market, Denmark
First North Growth Market, SwedenFirst North Premier Growth Market, Sweden
First North Growth Market, FinlandFirst North Premier Growth Market, Finland
First North Growth Market, Iceland

Spotlight

Markedspladsen Spotlight blev oprettet i 1997 under navnet Aktietorget. Markedspladsen er ejet af svenske Spotlight Group, som tidligere gik under navnet ATS Finans Holding. Spotlight Gruppen blev børsnoteret på Spotlight børsen i september 2020. Spotlight er en svensk markedsplads for handel med aktier, men åbnede i 2018 op for en dansk afdeling. Virksomhederne er fortsat noteret i Sverige, men kan handles i danske kroner. Spotlight henvender sig til danske og svenske investorer. Spotlight har senest udvidet til Norge per 1. oktober 2021.

Læs også: Hvad er Spotlight Stock Market?

Spotlight Stock Market, SEK
Spotlight Stock Market, DKK
Spotlight Stock Market, NOK

Euronext

Euronext er en pan-europæisk børs. Dvs. en børs, der vedrører hele Europa. Euronext har et stort fokus på small cap virksomheder, hvor de har en række forskellige tilbud, alt efter hvilken fase virksomheden er i. Euronext er dog ikke begrænset til small cap, og tilbyder ligeledes løsninger til mid- og large cap virksomheder. De har i alt hjulpet mere end 1.900 virksomheder. Euronext har 100% ejerskab over VP Securities (den danske værdipapircentral), som er et datterselskab.

Euronext Growth Brussels (Belgien)Euronext Access Brussels (Belgien) Euronext Access+ Brussels (Belgien)
Euronext Growth Dublin (Irland)
Euronext Growth Lisbon (Portugal)Euronext Access Lisbon (Portugal) Euronext Access+ Lisbon (Portugal)
Euronext Growth Oslo (Norge)
Euronext Growth Paris (Frankrig)Euronext Access Paris (Frankrig) Euronext Access+ Paris (Frankrig)

Bolsa de Madrid (BME)

BME er den største af Spaniens børser, og har lavet softwaren der kobler de 4 regionale børser sammen. Bolsa De Madrid er ejet af Bolsas y Mercados Españoles, som er den eneste spanske virksomhed, der arbejder som en børs-virksomhed. Dermed er det under samme moderselskab, at de 3 andre regionale børser opererer. BME Growth kaldes deres koncept for minibørsen. Der er i alt kommet 116 selskaber til, siden konceptet blev stablet på benene i 2008.

BME Growth, Spanien

Aquis Stock Exchange

Moderselskabet Aquis Exchange Plc er en stor aktør indenfor børsmarkedet. Nogle forretningsgrene fokuserer på institutionelle investorer, hvor der kan handles på 15 børser på tværs af Europa. Aquis Exchange Plc er ligesom Euronext en pan-europærisk børs-virksomhed. Under koncernen er Aquis Stock Exchange, hvor det ligeledes er for private investorer, at der drives en børs. Her tilbydes der to forskellige kategorier, alt efter hvilket stadie virksomheden er i. Alle europæiske aktiviteter kører gennem Paris, Aquis er dog ligeledes en stor spiller på det Britiske marked. Børserne hører under Aquis stock Exchange

AQSE Growth Market Apex AQSE Growth Market Access

Nordic Growth Market

Nordic Growth Market (NGM) er et datterselskab til Börse Stuttgart, som er en større aktør indenfor børsvirksomheder i Europa. Nordic Growth Market omdannede deres minibørs fra Nordic MTF til Nordic SME. Udover aktier på den nye minibørs Nordic SME tilbydes også handel på regulerede markeder. Alle noteringer, står til at være svenske, men kan handles i Sverige, Danmark, Norge og Finland.

Minibørser i Nordic Growth Market familien

Nordic SME

Samlet liste over alle europæiske minibørser

AQSE Growth Market AccessEuronext Growth BrusselsFirst North Premier Growth Market, Denmark
AQSE Growth Market Apex Euronext Growth DublinFirst North Premier Growth Market, Finland
BME GrowthEuronext Growth LisbonFirst North Premier Growth Market, Sweden
Euronext Access BrusselsEuronext Growth OsloNordic Growth Market, Nordic SME
Euronext Access+ BrusselsEuronext Growth ParisSpotlight Stock Market, DKK
Euronext Access LisbonFirst North, DanmarkSpotlight Stock Market, SEK
Euronext Access+ LisbonFirst North Growth Market, Finland Spotlight Stock Market, NOK
Euronext Access ParisFirst North Growth Market, Iceland
Euronext Access+ ParisFirst North Growth Market, Sweden