Nordnet har i dag meddelt, at de lancerer aktiesparekontoen d. 23. november, hvorfor minibørsinvestorer på Nordnet snart kan drage fordel af denne.

Nordnet er blandt de mest populære handelsplatforme i Danmark, og er kåret som Årets Børsmægler i 2021 af DAFs medlemmer. Vi har længe vidst, at Nordnet vil lancere aktiesparekontoen, og nu er det  officielt, at den vil blive lanceret d. 23. november.

Introduktionstilbud på kurtage

Mange investorer har valgt at oprette en aktiesparekonto hos Saxo Bank, også selvom de normalt handler på Nordnet. Personligt hører jeg også under denne kategori af investorer. Derfor er Nordnet lidt bagud ift. at tiltrække kunder på aktiesparekontoen, hvorfor de også har et introduktionstilbud på kurtagen.

Frem til og med d. 23. juni 2022 er kurtagen nemlig kun 10 kroner, når der handles gennem Nordnets aktiesparekonto. Det gør sig gældende uanset beløbet for din investering.  Det er ikke muligt at oprette valutakonti på aktiesparekontoen, og der gives ingen rabat på valutavekslingen. De 10 koner er gældende på alle markeder, og ikke kun det danske. Derfor kan du eksempelvis køb MapsPeople, Freetrailer, LED iBond eller hvilken som helst anden minibørsaktie til 10 kroner i kurtage.

Skat på aktiesparekontoen

Fordelen ved at benytte en aktiesparekonto er, at du kun betaler 17% skat af dit afkast. Det er lagerbeskatningsprincippet, som gør sig gældende på aktiesparekontoen. Det betyder, at du betaler skatten af urealiserede gevinster hvert år, og ikke først ved realisering.

Ift. at indberette til Skat, sørger Nordnet for denne proces, hvorfor det er nemt for dig at forholde dig til. Pengene vil kunne betales gennem aktiesparekontoen, og når den skat, som du skal betale er opgjort, har du mulighed for at indbetale dette beløb til din aktiesparekonto. Når du har åbnet en aktiesparekonto, kan du investere op til 102.300 kroner. Dit samlede beløb på aktiesparekontoen må gerne stige til mere end 102.300 kroner, hvis dine aktier stiger i værdi.

Normalvis beskattes aktier på minibørsen som værende unoterede aktier. Derfor indberettes de som udgangspunkt ikke automatisk til skat, og du skal derfor selv indberette gevinst/tab for disse aktier. Der kan det være en fordel at benytte sig af aktiesparekontoen.

Flytte fra Saxo til Nordnet?

Det bliver i første omgang ikke muligt at flytte en aktiesparekonto fra Saxo (eller en anden bank) til Nordnet.  Hvis du ønsker at benytte aktiesparekontoen på Nordnet fremfor din nuværende platform, skal du først lukke din nuværende konto, og derefter oprette din aktiesparekonto på Nordnet. Nordnet håber på at kunne gøre denne proces nemmere i fremtiden.

Gennem aktiesparekontoen på Saxo har jeg personligt oplevet, at nogle aktier på minibørsen ikke er mulige at investere i. Årsagen bag dette kunne Saxo’s support desværre ikke hjælpe med, og jeg afventer stadig et skriftligt svar, som kan forklare dette. Af gode grunde, ved jeg ikke om samme begrænsninger kan forekomme på Nordnet, men som udgangspunkt er alle First North og Spotlight aktier mulige at handle.

Nordnet skriver følgende om handelsbegrænsinger:

“Vær opmærksom på, at værdipapiret skal være handlet på et online marked samt være noteret på et reguleret marked eller en multilateral handelsfacilitet (MTF)”

First North og andre minibørser er betegnet som multilaterale handelsfaciliter.

Det er kun tilladt at have en aktiesparekonto pr person. Aktiesparekontoen tilbydes ikke til mindreårige gennem Nordnet, det er dog muligt gennem andre banker. Du skal være fyldt 18 samt bosat og skattepligtig i Danmark for at oprette en aktiesparekonto på Nordnet.