Når man handler aktier på First North, er det med bevidstheden om, at handlen er mere begrænset sammenlignet med mange aktier på hovedbørsen.

Tidligere på ugen delte vi et indlæg omhandlende de fem mest handlede aktier på First North i 2022. Handelslikviditeten er en væsentlig del af aktieinvestering, da den påviser, hvor nemt eller svært det er at købe eller sælge en aktie. Når vi ved hvilke aktier, som har været mest handlet, er det lige så relevant at se på hvilke aktier, som har oplevet mindst handel.

I 2022 har handelslikviditeten været hårdt ramt på First North, efter et stærkt år i 2021. Investorerne er mindre risikovillige og måske knap så investeringslystne som sidste år, hvilket resulterer i mindre handel på First North. Men hvilke aktier skiller sig ud, og har den laveste gennemsnitlige daglige omsætning på First North i 2022?

Læs også: De fem mest handlede aktier på First North i 2022.

Bund 5

I Excel kan vi finde frem til alle First North aktiernes daglige omsætning. Ved at gange aktiernes daglige lukkekurs med antallet af omsatte aktier, kan vi finde frem til den gennemsnitlige daglige omsætning for alle First North aktierne i kroner. I dette indlæg kigger vi alene på aktierne noteret på First North DK, hvor bund 5 er som følger:

  1. Enalyzer (4k)
  2. FastPassCorp (9k)
  3. Danish Aerospace Company (13k)
  4. Happy Helper (16k)
  5. Movinn (20k)

Ovenstående tal er opgjort i perioden fra d. 3. januar 2022 til og med d. 9. august 2022. Enalyzer har i denne periode haft en gennemsnitlig daglig handelslikviditet på lidt over 4k kroner. Det er dermed den laveste handel på First North, hvor jeg desuden har registret 61 handelsdage uden handel. Da det er muligt at handle aktien disse dage, tæller alle de 61 dage altså som en dag med 0 kroner i handelsomsætning. På Enalyzers største handelsdag blev der omsat aktier for lidt over 60.000 kroner, hvilket skete lidt over en uge efter, at selskabet leverede årsrapport for 2021.

Den næstmindst handlede aktie i periode er FastPassCorp med en gennemsnitlig daglig handelsomsætning på omkring 9k kroner. FastPassCorps gennemsnit trækkes særligt op af handlen i starten af året, hvor aktien i årets første tre måneder havde fem handelsdage med en sekscifret handelslikviditet. I perioden fra den 25. februar til den 9. marts blev der i alt handlet aktier for næsten 1 mio. kroner, hvorfor omsætningen i denne korte periode svarede til en gennemsnitlig daglig handelsomsætning på over 100k kroner. Handlen i FastPassCorp har dog været særdeles ringe indtil videre i andet halvår, hvor der siden primo juni kun er set en gennemsnitlig daglig handel på omkring 2k kroner.

De tre resterende aktier i bund fem er Danish Aerospace Company, Happy Helper og Movinn. Sammenlignet med de andre selskaber, har Movinn haft en lidt mere kontinuerlig handel, dog fortsat meget begrænset med et gennemsnit på blot 20k kroner om dagen. Blandt disse fem aktier er det Happy Helper, som har haft den største handelsdag, idet der blev handlet Happy Helper-aktier for næsten 300k kroner den 12. juli. Det var dermed kort efter, at Happy Helper udsendte deres første nyhedsbrev den 6. juli som et nyt investorinitiativ. På dagen hvor nyhedsbrevet blev udsendt, blev der omsat aktier for knap 170k kroner, og i perioden fra den 6. juli til den 12. juli blev der i alt omsat aktier for næsten 700k svarende til et dagligt gennemsnit på næsten 140k kroner. På nedenstående graf fremgår udviklingen i likviditeten for de fem omtalte aktier.