Vi har i november set Fundamental Invest investere i Shape Robotics og Nordic Compound Invest investere i Scandinavian Medical Solutions. I oktober øgede Strategic Investments sin investering i Hove.

For at få et indblik i tankegangen hos en af de institutionelle investorer, der kigger mod First North, har jeg lavet et interview med Kim Mikkelsen, som er CIO hos Strategic Investments, der øgede sin investering i Hove i oktober.

Strategic Investments blev stiftet tilbage i 2013 for at investere i small- og midcap aktier i Norden. Selv har Kim Mikkelsen tæt på 250 mio. kroner investeret hos Strategic Investments, og har dermed hånden på kogepladen. Investeringsselskabet tager store aktieposter i mindre selskaber, og arbejder tæt med selskaberne gennem flere år. I de år Kim har været hos Strategic Investments, har de leveret et årligt afkast på 14-15%, og de udbetaler typisk et udbytte på 2% om året samt ekstraordinære udbytter ved større exits.

Investeringer på First North

Trods flere uheldige historier på First North, er Strategic Investments ikke skræmt væk fra First North, men går meget op i at gøre sit hjemmearbejde. Ofte køber de et mindre beløb til start og arbejder sig ind i investeringen ved løbende opkøb, hvis selskabet leverer på sin strategi. Her er Hove det seneste eksempel, hvor Kim henviser til, at Hove med en forventet omsætning på 150-160 mio. kroner og et forventet positivt EBITDA på 11-13 mio. kroner er en billig aktie. Han peger på, at Hove ikke har formået at få omverdenens opmærksomhed, og en vækstcase som Hove er billigt værdiansat med en P/S-multipel på omkring 0,5x. P/S-multiplen sammenligner selskabets omsætning med markedsværdien. Samtidigt peger Kim på P/EBITDA på ca. 6, han også anser billigt.

Kim anerkender dog, at der er en risiko, når man investerer på First North. For Strategic Investments, der har en langsigtet tilgang til investering, betyder den begrænsede handelsaktivitet ikke alverden, men de begrænsede muligheder for information anser Kim som en væsentlig risiko på First North. Derfor er man som institutionel investor i højere grad ansvarlig for selv at skaffe information. Selskaberne har ikke samme midler til IR, men hvis man kigger på kommunikationen hos netop Hove, Shape Robotics og Scandinavian Medical Solutions, er det også tydeligt, at de har et stort fokus på at kommunikere. Måske det derfor ikke er tilfældigt, at det netop er disse selskaber, der nu har tiltrukket tre forskellige institutionelle investorer.

Udover sin investering i Hove, hvor Strategic Investments nu ejer 10% af aktierne, ejer de også 10% eller flere af aktierne hos Digizuite og Nexcom. Dertil ejer de 5-10% af aktierne i Dataproces og Agillic. Tilsvarende har man investeringer i svenske FN selskaber, herunder Photocat, der er et dansk selskab.

Læs også: Positiv institutionel udvikling på First North.

Muligheder i markedet

Kim Mikkelsen anser ikke de faldende aktiekurser i 2022 som en nødvendigvis dårlig ting, da faldende aktiekurser kan betyde gode opkøbsmuligheder. Strategic Investments tror fuldt og fast på, at man i 2023 vil se flere selskaber blive opkøbt, da mange handles til attraktive priser. Han nævner bl.a. Agillic, uden at det skal forstås som en købsanbefaling, som handles til en ARR-multipel på mindre end 3x. Ifølge Kim kommer der på et tidspunkt en spiller på banen med et købstilbud, hvis aktien fortsat handles omkring nuværende niveau.

Da jeg spurgte Kim til hans forventninger til den institutionelle udvikling på First North, var det dog ikke med de helt store forventninger. På kort sigt ønsker mange i nuværende marked en stor grad af likviditet, og på lang sigt skal selskaberne fokusere på at levere varen – så vil investorerne også finde derhen, er Kim Mikkelsens vurdering.

Hvis der kommer attraktive børsnoteringer i fremtiden, er Strategic Investments ikke afvisende for igen at deltage i pre-IPO eller IPO’en. Strategic Investments ærgrer sig dog en smule over, at de ikke solgte flere af sine First North aktier i 2021, hvor de kun fik solgt 40-50% af deres First North aktier. Strategic Investments har dog ikke fortrudt sine investeringer, og tror på de selskaber, som de har investeret i i dag.

Strategic Investments er selv et børsnoteret investeringsselskab på Nasdaq. Du kan læse mere om Strategic Investments her, hvor du ligeledes kan læse om deres top 5 investeringer, hvor vi bl.a. finder Ennogie Solar Group, der i år er steget over 100%.