Certified Advisers spiller en væsentlig rolle for selskaberne på First North, da deres rolle først og fremmest er at rådgive selskaberne i at være en børsnoteret virksomhed.

Der findes flere Certified Advisers på det danske minibørsmarked, hvor Grant Thornton og Norden CEF er dem, som rådgiver flest selskaber. Ifm. børsnoteringer, kommer rådgiveren tit i søgelyset, da nogle har en bedre historik end andre. Eksempelvis er Norden CEF kendte for sine forholdsvis lave værdiansættelser, hvor andre måske har mere ry for at benytte en lidt mere aggressiv lommeregner.

I dette indlæg vil vi kigge nærmere på rådgiverne på den danske First North børs, og se på hvordan selskaberne har klaret sig.

Læs også: Certified Advisor: Hvad er det?

Sådan er det gået

I starten af året lavede Økonomisk Ugebrev en oversigt over udviklingen hos børsnoteringerne på den danske First North børs siden 2018. Siden da er der kommet mange nye selskaber på First North, hvorfor vi har taget et nyt kig på, hvordan selskaberne har klaret sig fordelt på rådgiverne. Vores overblik fremgår af nedenstående billede.

Certified Adviser performance 2018 til 26-okt 2021

Udviklingen tager udgangspunkt i noteringskursen sammenlignet med lukkekursen d. 26. oktober 2021. Det er derfor meget forskelligt, hvor lang tidshorisonten er for de forskellige selskaber. SPENN Technology blev eksempelvis noteret i starten af 2018 som NPInvestor, hvor Brain+ har under en måned på børsen.

Flere af selskaberne har valgt at skifte Certified Adviser mens de har været børsnoteret. I nedenstående oversigt er der taget udgangspunkt i hvilken rådgiver, som har taget selskabet på børsen.

Norden CEF fortsat i top

Norden CEF er den rådiver, som lige nu har den bedste track record målt ud fra børsnoteringerne fra 2018 til d. 26. oktober 2021. Da Økonomisk Ugebrev undersøgte selskaberne sammenlignet med rådgiverne i starten af 2021, havde Norden CEF 5 selskaber med positivt afkast og 0 selskaber med negativt afkast. I denne undersøgelse har Norden CEF fortsat 5 selskaber med positivt afkast, men 4 selskaber med negativt afkast.

Norden CEF har ramt plet med FOM Technologies, som er den notering, der har givet bedst afkast. Både BactiQuant og Hydract har ligeledes været gode og givet et afkast på over 100%. Alt i alt har Norden CEF et gennemsnit på 70%, hvilket sikrer dem en førsteplads blandt rådgiverne på den danske First North børs.

Norden CEF har desuden også overtaget rådgiverrollen hos Shape Robotics, Agillic og Nexcom siden selskaberne er blevet børsnoteret.

Disse har også positivt gennemsnit

Grant Thornton har ligeledes leveret flere gode børsnoteringer, herunder Penneo og Impero, som sammenlignet med tegningskursen er steget hhv. 203% og 127%. Med et gennemsnit på 37% indtager Grant Thornton andenpladsen efter Norden CEF.

Valuer har været en ærgerlig børshistorie indtil nu, hvor aktien er faldet over 70%. Det er ligeledes med til at trække Grant Thorntons gennemsnit væsentligt ned. Hvis Valuer trækkes ud af ligningen, ville Grant Thornton have et gennemsnit på over 50%.

Västra Hammen indtager tredjepladsen på listen, og er ligesom Grant Thornton negativt påvirket af især én case, nemlig Waturu. Waturu, nu Green Impact Ventures, er blevet slettet fra First North, hvorfor det er svært at gøre op, hvor meget aktien egentligt er faldet. Hvis vi tager udgangspunkt i den kurs, som aktien blev handlet i inden suspenderingen, er aktien faldet 37%. Hvorvidt det er retsvisende, er svært at sige, da aktien højst sandsynligt ville være faldet væsentligt mere, hvis aktien kunne handles. Hvis Waturu ikke inkluderes, ville Vännen Hammen også have et gennemsnit på over 50%.

Kapital Partner er den sidste rådgiver på listen, som har et positivt gennemsnit, hvilket er på trods af, at de har 4 med negativt afkast og 2 med positivt afkast. Udviklingen hos Audientes, som sammen med Mdundo er de eneste to fra listen, som fortsat har Kapital Partner som Certified Adviser, gør, at Kapital Partner har et positivt gennemsnit. Konsolidator, som nu har Grant Thornton som Certified Adviser, har ligeledes givet et pænt afkast på 74%. I den anden ende har Nexcom og Mdundo været med til at trække gennemsnittet ned med fald på hhv. 59% og 33%.

Negativt afkast

De resterende seks rådgivere på listen har i gennemsnit leveret et negativt afkast. Fire af dem har dog også kun leveret en børsnotering. Keswick Global er dog kommet med tre, hvor Tofte & Company er kommet med fire.

Kesweck Global har rådgivet Stenocare, DecideAct og Brain+, som alle tre fortsat benytter Kesweck Global som Certified Adviser. Disse tre har medvirket til en gennemsnit på -5%, hvor den bedste er DecideAct med et plus på 28% og Stenocare omvendt er faldet 32%.

Tofte & Company har den nok mest ærgerlige historik med fire noteringer, hvor alle har leveret negativt afkast. Bedst er det gået Agillic med et fald på 33%, hvor Happy Helper i den anden ende er faldet 72%. De fire noteringer giver et gennemsnit for Tofte & Company på -50%.

Overblik over Certified Advisers

På nedenstående tabel er et overblik over Certified Advisers på First North DK, og hvilke selskaber, som de rådgiver. Listen er opdateret d. 26. oktober 2021.

Certified AdviserSelskaber
Baker Tilly Corporate Finance- Conferize
- Danish Aerospace Company
- FastFassCorp
- Scape Technologies
- SPENN Technology
- Odico
CDI Global- Wirtek
Clearwater International- EgnsINVEST Ejendomme
- Jobindex
- Donkey Republic
EY P/S- Enalyzer
Grant Thornton - Impero
- OrderYOYO
- Penneo
- RISMA Systems
- SameSystem
- Trophy Games
- Valuer
- WindowMaster
- Konsolidator
- MapsPeople
Kapital Partner- Audientes
- Mdundo
- Onxeo
Keswick Global - Stenocare
- DecideAct
- Brain+
Norden CEF- Agillic
- Alefarm Brewing
- BactiQuant
- Copyright Agent
- Dataproces
- Digizuite
- Erria
- FOM Technologies
- Hydract
- Monsenso
- Seluxit
- Shape Robotics
- Nexcom
Oaklins Denmark- Hypefactors
Tofte & Company- Astralis
- Happy Helper
- NORD.investments
Västra Hammen Corporate Finance- LED iBond
- ViroGates