Inden vi trådte ind i 2023, spurgte jeg medlemmerne i vores Facebookgruppe om hvilke danske vækstbørsaktier, som de har mest tiltro til i det nye år.

Den 13. december oprettede jeg en meningsmåling i vores community, hvor medlemmerne kunne stemme på sine favoritaktier for 2023. Meningsmålingen har i skrivende stund over 170 stemmer, som er blevet fordelt på 37 forskellige aktier af de i alt 57 valgmuligheder i meningsmålingen.

Inden vi går videre til favoritterne for 2023, vil jeg gerne tage et hurtigt kig på udviklingen i 2022, hvor vi ligeledes lavede en meningsmåling, inden året begyndte. I et år hvor særligt vækstaktier har været udsatte grundet inflation og stigende renter, har det dog været svært at ramme den rette vækstaktie, og blandt de danske vækstbørsselskaber er kun 8 aktier i grønt for 2022. Den aktie som oplevede den største stigning 2022, nemlig Q-Interline, fik ved sidste års meningsmåling kun to stemmer svarende til under 0,5% af stemmerne.

Flest medlemmer havde for 2022 forventninger til BactiQuant, Trophy Games og Dataproces. Alle tre aktier sluttede året i rødt, hvor det har været sværest for Dataproces, der gennem året faldt omkring 68%. Aktier som FOM Technologies, Shape Robotics, Donkey Republic og Scandinavian Medical Solutions fik dog også alle over 10 stemmer, og er blandt de 8 aktier, som sluttede året i grønt.

Læs også: Interview: Institutionel investor om sine First North investeringer.

Medlemmernes favoritter

Ingen kan forudsige udviklingen på aktiemarkedet, hvorfor jeg heller ikke har et bedre forslag på årets vinder på aktiemarkedet, end du har. Sådan vil det altid være, hvorfor denne type meningsmålinger egentligt mest af alt har til hensigt at stille ens nysgerrighed og måske danne grundlag for selv at undersøge en virksomhed nærmere.

Den aktie som i skrivende stund har flest stemmer i vores meningsmåling, er FOM Technologies tæt efterfulgt af Shape Robotics. De to aktier har henholdsvis 21 og 18 stemmer, hvor Audientes indtager tredjepladsen med 14 stemmer. Det er tre aktier, som jeg personligt har fulgt gennem det seneste år gennem Vækstaktier, og står forskellige steder på sine vækstrejser. FOM Technologies og Shape Robotics sigter begge mod hovedbørsen i 2023, og har gennem 2022 glædet sine investorer med en række opjusteringer. Audientes er på et tidligere stadie, og har først startet salget af sit selvjusterende høreapparat, Ven™, i 2022, og har en række store begivenheder det kommende år, herunder lanceringen af et nyt produkt. Senest har Audientes hentet kapital, som skal medvirke til en god lancering af det nye produkt kaldet Companion.

FOM Technologies og Shape Robotics er derfor begge klar til at tage det næste skridt, som vi senest har set Penneo og GreenMobility gøre. At skifte til hovedbørsen er dog ikke ens betydning med, at aktien vil stige, men det vil forventeligt resultere i en øget likviditet i aktien, ligesom det også giver bedre muligheder for institutionelle investorer at investere.

For alle tre selskaber er der dog det fællestræk, at man kan fremhæve flere potentielle triggere. Vil FOM fortsætte med at levere positive børshistorier med deres solide opjusteringshistorik? Kan FOM blive ved med at tiltrække ordre fra store internationale virksomheder og anerkendte universiteter? Vil Shape Robotics nå deres målsætning om at omsætte for minimum 130 mio. kroner i 2023? Kan Shape Robotics erobre flere lande, hvor der afsættes store midler til digitalisering af undervisning i disse år? Vil Audientes fortsætte sin ekspansion i Indien, og hvordan vil selskabets nye produktlancering blive taget imod?

Alene på disse tre virksomheder kan jeg finde mange spørgsmål, som jeg glæder mig til at blive klogere på i løbet af 2023. Det virker heller ikke til, at jeg er den eneste, der ser frem til at følge udviklingen. I meningsmålingen er der dog flere aktier, som har fået flere stemmer, som måske er Facebookgruppens outsidere til at blive gode aktier i 2023?

Årets outsidere?

Kigger vi videre på meningsmålingen, kan vi finde Scandinavian Medical Solutions med 12 stemmer, BactiQuant med 11 stemmer, Wirtek og Trophy Games med 9 stemmer samt SPENN og Freetrailer med 8 stemmer. BactiQuant og Trophy Games blander sig derfor for andet år i træk i toppen af meningsmålingen, mens Dataproces ikke længere er i helt samme selskab med 3 stemmer i dette års afstemning.

Scandinavian Medical Solutions har det tilfælles med Shape Robotics, at de netop har budt en ny institutionel investor velkommen. Tilbage i november investerede Nordic Compound Invest nemlig i Scandinavian Medical Solutions, som købte 10% af aktierne. Dertil har Scandinavian Medical Solutions ligesom Shape Robotics og FOM Technologies eksekveret på sine forventninger, og endda opjusteret to gange for regnskabsåret 21/22.

BactiQuant har for kort tid siden hentet kapital gennem en rettet emission, og her fremgik det ligeledes, at det var institutionelle investorer, som vi gået sammen om at investere i BactiQuant. Der fremgik ikke nogen konkrete navne, udover at det var en dansk institutionel investor, som på vegne af kunder gik ind som investor i BactiQuant. BactiQuants bestyrelsesformand, Henrik Enegaard Skaanderup har selv udtalt inden årets indgang, at 2023 ser ud til at blive året, hvor BactiQuants forretningsmodel, med det gentagne salg af testkits og andet udstyr til både nye og eksisterende kunder, for alvor vil bevise sit værd. Det er derfor også en aktie, der fra et investorperspektiv bliver spændende at følge gennem året.

Alt i alt er der mange ting at se frem til i 2023. Laver vi en hurtig opsamling over medlemmernes favoritter, afspejler det et øget fokus på profitabilitet i nuværende marked. FOM Technologies og Shape Robotics forventer begge at levere et positivt driftsresultat i 2023, hvor virksomheder som Scandinavian Medical Solutions, Wirtek, Trophy Games og Freetrailer ligeledes må have forventninger til et positivt driftsresultat, selvom ikke alle selskaber har offentliggjort forventninger endnu.