Seluxit har fået en mærkværdig start på 2024, hvor aktien kortvarigt har været oppe med hele 284% i år, mens aktien i skrivende stund er faldet en smule tilbage, og nu er oppe med 117%.

Blandt de mindre aktier oplever vi jævnligt store mystiske kursudsving og høje spreads. Det er dog sjældent, at en aktie stiger +200% på under en måned, som tilfældet har været med Seluxit. Personligt har jeg fulgt Seluxit fra sidelinjen i et stykke tid, dog ikke på nær hånd, hvorfor de store kortsigtede kursstigninger også kan undre mig en smule.

Seluxit har udsendt én Investor Nyhed i det nye år, hvilket var den 9. januar. Nyheden omhandlede, at Seluxit igen i år har fået støtte fra European Innovation Council til at udstille på Mobile World Congress i Barcelona. Det kan som normal privat investor være svært at vurdere væsentligheden af denne nyhed, men da Seluxit deltog sidste år, er det værd at nævne, at selskabet vandt et udbud i Catalonien for uddannelsesløsningen Wappsto:bit, samt erhvervelsen af nye partnere i Europa, Afrika og Mellemøsten. I år forventer Seluxit at udbrede selskabets uddannelsesløsning og deres energispareløsning til andre regioner i Spanien, samt flere lande i og udenfor EU.

Det var derfor en nyhed af væsentlig karakter, da det giver Seluxit gode netværksmuligheden. Det er dog ikke en nyhed, der bør resultere i en kursstigning på +100%, og handlen med aktien begyndte først for alvor at tage fart 10 dage efter denne nyhed.

Læs også: Den danske vækstaktie Impero har fået en god start på 2024.

Høj handelsvolumen er usædvanlig

Når vi oplever disse store kursudsving, er det relevant at se på handelsvolumen. Der er stor forskel på en kursstigning på 30% med en volumen på 10.000 kroner og en kursstigning på 30% med en volumen på 300.000 kroner. Desto mere handel desto mere holdbar er en kursstigning som udgangspunkt også.

Ifølge en personlig undersøgelse, hvor jeg har beregnet handelsvolumen ved at gange antallet af handlede aktier med lukkekursen, oplevede aktien den 9. januar en handelsvolumen på ca. 41.000 kroner under en kursstigning på 32,06%. Det var denne dag, at selskabet offentliggjorde nyheden omkring Mobile World Congress i Barcelona. De efterfølgende handelsdage blev der handlet aktier for hhv. ca. 51.000 kroner, 34.000 kroner, 0 kroner, 26.000 kroner, 29.000 kroner, 100 kroner og 29.000 kroner. Der var altså ikke en specielt høj handelsvolumen i de efterfølgende dage, hvor der endda var en dag helt uden handel i aktien. Mobile World Congress fik altså ikke i særlig høj grad investorerne til at trykke på handelsknappen.

Først den 19. januar 2024 – 10 dage efter den seneste nyhed om Mobile World Congress – begyndte handlen i aktien at vise tænder. Der blev handlet aktier for ca. 168.000 kroner, mens der de efterfølgende handelsdage den 22. og 23. januar blev handlet aktier for hhv. ca. 408.000 kroner og ca. 112.000 kroner. Det er en ret høj handelsvolumen for Seluxit-aktien, hvor vi skal helt tilbage til sommeren 2022 for at finde sidste gang, at der blev handlet aktier for over 150.000 i løbet af en dag. Ifølge mine data, hvor jeg tager forbehold for fejl, skal vi helt tilbage til januar 2021 for at finde en dag, hvor der var mere handel med Seluxit-aktien sammenlignet med den 22. januar 2024, hvor der som nævnt blev handlet aktier for ca. 408.000 kroner.

Personligt anser jeg denne kursudvikling som et klassisk eksempel på hype og fænomenet Fear of Missing out (FOMO), hvor investorer alene handler aktien med håb om, at kursstigningerne fortsætter. Derudover skal man huske de ændrede skatteregler fra 2024 for aktier som Seluxit, der kan have styrket januar-effekten. Det er dog en så voldsom kursstigning, at jeg alligevel anser udviklingen som hype.

Seluxit har skævt regnskabsår, og på mandag den 29. januar 2024 vil selskabet offentliggøre halvårsrapport for regnskabsåret 2023/24. Dermed vil Seluxit snart komme med en nyhed, der giver status på den seneste finansielle udvikling for selskabet.