Når vi i Danmark taler om minibørser, tænker de fleste på First North, som er en del af Nasdaq familien.

Dette er til trods for, at Spotlight ligeledes tilbyder en vækstbørs for de danske selskaber. Her er lige nu seks selskaber, som handles i DKK. Kigger vi mod Sverige, er Spotlight dog væsentlig større, hvor over 150 selskaber er noteret.

Læs også: Stor regnskabssæson skudt i gang.

Selskaberne på Spotlight

Vækstbørsen på Spotlight er væsentlig nyere og en del af en mindre koncern end Nasdaq, hvorfor der ganske naturligt er færre børsnoterede selskaber. Der findes efterhånden en del svensknoterede på Spotlight. Alligevel har vi blot seks selskaber noteret på den danske version. Spotlight har et større fokus på Sverige, hvor børsmiljøet for vækstselskaber også er mere modent.

Det ændrer dog ikke på, at de dansknoterede selskaber på Spotlight har været blandt de bedste vækstselskaber i Danmark. De fleste har formentlig et kendskab til Freetrailer, som har præsenteret det ene imponerende kvartal efter det andet, og derved forgyldt aktionærerne. Foruden Freetrailer finder vi Cessatech, CS MEDICA, Curasight, DanCann Pharma og Risk Intelligence.

Cessatech

Cessatech blev børsnoteret den 16. december 2020. Dermed har de haft på den gode side af et år som værende en børsnoteret virksomhed. En unit bestod af 2 aktier og 3 warrants. Hver warrant gav mulighed for at tegne en aktie til 10 kroner per stk efterfølgende. Prisen per aktie i udbuddet var 9,4 kroner. Kort tid efter blev Cessatech nomineret som årets IPO af Affärsvärlden, og blev handlet op over kurs 20. Her har aktien bevæget sig op et par gange, men handles nu til kurs 10,4 efter et længerevarende fald fra kurs 25 i august 2021.

Cessatech innoverer behandlingsformer til børn. Deres første produkt er en smertestillende næsespray til børn, der oplever akut smerte eller smerte relateret til medicinske procedurer. Forventeligt vil produktet være klar til at gå på markedet i 2024.

Derudover har selskabet også øvrige produkter i sin pipeline såsom en beroligende næsespray til medicinsk/diagnostisk brug og en lokalbedøvende gel, der kan påføres åbne sår. Cessatech er uden omsætning, da de fortsat er i de sene stadier af udviklingsfasen. Det er meget almindeligt at se et firma blive børsnoteret for at kunne hente kapital til at nå i mål med udviklingen.

CS MEDICA

CS MEDICA blev børsnoteret den 14. september 2021 og er dermed den seneste børsnotering på Spotlight Danmark. En unit bestod af 5 aktier og 2 warrants. Hver warrant gav mulighed for at tegne en aktie til kurs 9,3 per stk efterfølgende. CS MEDICA blev udbudt til en tegningskurs per aktie på 7,7 kroner, og har indenfor den korte periode både været i kurs 5,35 og kurs 8,7. Aktien blev senest handlet til kurs 7,9.

CS MEDICA har haft en meget turbulent tid på børsen trods den korte tid. Det skyldtes blandt andet en nedjustering efter en måned på børsen. Dette var dog kun til de kortsigtede forventninger, da Corona skabte lidt udfordringer i forsyningskæden. De langsigtede mål er fortsat intakte, hvor CS MEDICA forventer at omsætte for 50 mio. kroner i indeværende regnskabsår. Selskabet handles i dag til en værdiansættelse på lige over 85 mio. kroner.

CS MEDICA udvikler, fremstiller og markedsfører håndkøbsprodukter (omtales som regel OTC-markedet) som medicinsk udstyr, kosttilskud og kosmetik indeholdende cannabinoider, som er de aktive stoffer i cannabisplanten.

Læs også: CS MEDICA forbereder sig på stor vækst.

Curasight

Curasight blev børsnoteret den 8. oktober 2020 til en tegningskurs på 14,40 kroner per aktie. Curasight blev ligeledes udbudt i units, hvor en unit omfattede 8 aktier og 7 warrants. Hver warrant gav mulighed for at tegne en aktie til kurs 17,2 efterfølgende. Curasight har ligesom de andre nævnte aktier haft en meget volatil tid på børsen, hvor aktien er blevet handlet til alt fra kurs 19,10 til kurs 41,90.

Curasight har udviklet en teknologi, som giver forbedret diagnose og risikostratificering i flere kræftformer, især til risikostratificering i prostatakræft. Curasight har udviklet en teknologi ved navn uTRACE, og har flere forskellige igangværende forsøg i forskellige faser. Inden for hjernekræft forventes det inden 2024 at være valideret klinisk og kommercielt. Andre kræftformer, som er længere henne i processen, er brystkræft, prostatakræft og neuroendokrine. Dermed er Curasight ligesom Cessatech i de sene stadier af udviklingsfasen.

DanCann Pharma

DanCann Pharma blev børsnoteret den 12. november 2020, hvor en unit inkluderede fem aktier til en pris på 4,5 kroner per aktie. Aktien blev i sit første år på børsen handlet i intervallet 3-4,5 kroner per aktien, inden aktien steg pænt i december 2021. Stigningen i december resulterede i, at DanCann Pharma steg over 100% i 2021.

Her var det bl.a. situationen i Tyskland, som satte skub i aktien. DanCann Pharma udtalte i december, at Tysklands intentioner om at legalisere medicinsk cannabis en gamechanger for Europa. Den tyske regering forventer at få 35 mia. kroner i statskassen årligt ved at legalisere cannabis. Samtidig blev det endeligt vedtaget, at forsøgsordningen med medicinsk cannabis bliver forlænget med 4 år. Det betyder, at læger kan give medicinsk cannabis på recept til patienter, som kan have gavn af dette. Det var derfor en periode, hvor DanCann Pharma sammen med hele cannabisindustrien oplevede stor politisk medvind.

DanCann Pharma er en dansk biofarmaceutisk virksomhed drevet af cannabinoider. Selskabet arbejder med både godkendte og ikke-godkendte lægemidler – såvel som både receptpligtige og receptfrie lægemidler.

Læs også: DanCann Pharma: Første kvartal med omsætning.

Risk Intelligence

Risk Intelligence blev børsnoteret den 17. august 2018 til en tegningskurs på 6,25 kroner per aktie. Aktien startede godt ud, og lukkede helt oppe i kurs 9 kort tid efter børsnoteringen, sidenhen har historien dog ikke været så rosenrød. Aktien blev inden for et år handlet helt ned omkring kurs 2,7. Aktien har været på en lille rutsjebanetur siden, hvor aktien blev handlet op i kurs 7,75 igen for nu at handles under kurs 4.

Risk Intelligence er et dansk firma, som arbejder med sikkerhedsrapportering baseret på efterretning. Her leverer Risk Intelligence uafhængige, efterretningsbetonede sikkerhedsrapporter til private og offentlige kunder. De hjælper deres kunder med at afdække sikkerhedstrusler, som er relevante for den enkelte virksomhed. Rapporten bliver leveret på månedsbasis, hvor trusselsniveau mv. bliver vurderet.

Freetrailer

Freetrailer blev børsnoteret den 14. juni 2018 til en tegningskurs på 4,5 kroner per aktie. Aktien havde i den første periode på børsen en meget stille og stabil periode, hvor aktien længe bevægede sig i samme kursniveau. I 2020 begyndte aktien dog at stige, og siden har aktien fortsat den positive udvikling, så den i dag handles over kurs 40, og dermed er steget flere hundrede procent siden børsnoteringen.

Læs også: Freetrailer fortsætter væksten.

Freetrailer har udviklet en it-platform, der gør det nemt at booke og låne en trailer. Blandt selskabets mange partnere er store virksomheder som Bilka, Elgiganten, IKEA og SILVAN, som tilbyder sine kunder en god service, hvor kunderne gratis kan låne en trailer. Freetrailer har i den seneste periode annonceret en lang række nye partnerskaber, som har medvirket til en god fundamental udvikling, der har resulteret i en opjustering i indeværende regnskabsår. Freetrailer er ligeledes en af de danske vækstbørsvirksomheder, der leverer sorte tal på bunden.