Sverige er kendt for sin aktiekultur, og har flere hundrede selskaber noteret på First North børsen. Til sammenligning er der omkring 50 selskaber noteret på den danske First North børs.

Blandt de mange svensk-noterede First North selskaber, er også flere danske, som har søgt mod den svenske børs. Disse selskaber kan du læse mere om her.

Læs også: Hvad er First North?

2cureX

2cureX er et biotekselskab, som arbejder med at forbedre behandlingseffektiviteten for kræftpatienter. Til dette formål har de udviklet testsystemet IndiTreat. Det fungerer ved, at der tages kræftceller ud fra patienten, så lægerne kan afprøve de forskellige behandlingsformer uden at det påvirker patienten.

Op mod 70% af alle behandlinger fejler, hvad angår kræft. Det er en stor fejlmargen, som man tidligere ikke har haft mulighed for at forhindre. Derfor er det for patienterne en længe ventet løsning, for at få den bedste behandling, og derved få patienten til at opleve færrest mulige unødvendige bivirkninger. Det kan dog ikke sikre en fejlmargen på 0%, men blot sikre, at patienten får den bedst tilgængelige behandling til den kræftknude, som de har.

Inditreat testsystemet fungerer til 3 forskellige typer af kræft: Tyktarmskræft, bugspytkirtelkræft og æggestokkekræft. Alene tyktarmskræft forventes at ramme op mod 5% af Danmarks befolkning. Derfor er der forventeligt mange millioner patienter, som Inditreat kan hjælpe på verdensplan.

Scandion Oncology

Scandion Oncology er et biotekselskab, som arbejder på at løse et af de største problemer i den moderne kræftbehandling, nemlig resistens overfor den medicinske behandling med kemoterapi.

Derfor har Scandion Oncology udviklet lægemidlet SCO-101, hvilket er en tablet, som skal indtages samtidigt med behandlingen for at modvirke en mulig resistens. Succeskriteriet ved dette er, at patienten kan leve længere. Det bedste scenarie er selvfølgelig, at patienten kan blive helbredt ved brug af behandlingen.

SCO-101 er på nuværende tidspunkt i to forskellige kliniske forsøg mod henholdsvis tarmkræft og bugspytkirtelkræft. Begge behandlingsformer er blevet testet på raske mennesker i fase 1 studier, og er nu gået videre til henholdsvis fase 2 og fase 1b studier.

Tarmkræft studierne bliver kaldt Corist, mens bugspytkirtel studierne bliver kaldt Pantax. Corist har været i fase 2 siden midten af 2021, og forventes at tage cirka 1 år. Derfor forventes fase 2 studierne ligeledes at blive afsluttet i midten af 2022.

Pantax fase 1b har været i gang siden starten af 2021, og forventes afsluttet mod slutning af året. Derefter forventes fase 2 studierne at blive påbegyndt. De forventes at løbe frem til slutningen af 2023. Det forventes dermed at tage op mod 2 år at gennemføre fase 2 studierne af Pantax.

FluoGuide

I starten af 2021 valgte Fluoguide at skifte fra den danske afdeling af Spotlight Stock Market til den svenske First North børs. Som årsag til skiftet til den svenske First North børs skriver Fluoguide på sin hjemmeside:

“Infrastrukturen i Sverige til at støtte virksomheder af FluoGuides størrelse er stadig bedre i Sverige end i Danmark. FluoGuide har nøje undersøgt forskellige muligheder og fundet den svenske First North-børs som et naturligt næste skridt for os. Vi har siden børsnoteringen draget fordel af at kunne udnytte de bedste aspekter fra Danmark og Sverige, og vi vil fortsat søge de bedste muligheder for bredt at udvikle FluoGuide hurtigt til gavn for patienter og aktionærer.”

FluoGuide ønsker at hjælpe kirurger med at sørge for, at de ikke efterlader kræftceller, når de bortopererer kræfttumorer i patienter med eksempelvis hjernekræft, hovedhalskræft eller kræft i bugspytkirtlen.

Læs også: Hvad er Spotlight Stock Market?

Lauritz.com Group

Det velkendte danske autionshus, Lauritz.com er ligeledes noteret på First North Stockholm.

Lauritz.com tilbyder både online auktioner og traditionelle auktioner. Selskabet driver sine egne aktionshuse, hvor de blandt andet er kendte for at lave auktioner over kunst, design, antikviteter og luksus til hjemmet.

Lauritz.com blev børsnoteret i 2016, og flere har kaldt børsnoteringen en stor fejltagelse. Selskabet har haft problemer i ledelsen samt bestyrelsen og ikke performet godt, hvilket har sendt aktien helt ned siden børsnoteringen.

Allarity Therapeutics

Allarity er et biotekselskab, som arbejder med at finde nye lægemiddelkandidater. Op mod 95% af alle lægemiddelkandidater lægges på hylden under udviklingen. Her er der dermed store muligheder for at finde nogle kandidater, som har et potentiale, på trods af at de ikke blev færdigtestet. Dette gør Allarity gennem 4 forskellige trin.

Første trin er identificering af kliniske lægemiddelskandidater med skjult potentiale. Allarity har en teknologisk fordel i forbindelse med diagnosticering af hvordan forskellige lægemidler bliver taget imod af den enkelte kræft tumor. Dette system kaldes DRP og er blevet valideret gennem 35 forskellige kliniske forsøg.

Andet trin er In-licensering af kandidater med klare signaler om effektivitet og gunstige sikkerhedsprofiler. Indtil videre er det lykkedes Allarity at erhveve sig 6 forskellige lægemiddelkandidater. Kriterierne for disse lægemiddelkandidater er blandt andet lave forskudsgebyrer, rimelige milepæls- og royalbetalinger, samt adgang til eksisterende lægemiddelforsyning af klinisk kvalitet.

Tredje fase er fokuseret videreudvikling.Her benytter man DRP platformen til at videreudvikle på de lægemiddelskandidater, som de har erhvervet sig. Dette gøres gennem 3 forskellige faser, hvor de tester lægemidlet.

Fjerde trin er at afslutte programmer med et betydeligt opadrettet potentiale. Her sælger Allarity ud af de lægemiddelkandidater, som de har formået at opnå succes med. Det gøres ved at sælge licenser og aktiver i forbindelse med produktet til globale eller regionale farmaceutiske selskaber. Pris osv. fastgøres på baggrund af resultaterne fra trin 3.

ExpreS2ion Biotech

ExpreS2ion Biotech er også et biotekselskab, og har fået en del opmærksomhed under Covid-19-pandemien. Dette skyldes, at ExpreS2ion Biotech er en såkaldt konsortiepartner med Bavarian Nordic, og dermed er blandt gruppen af selskaber, som samarbejder om udviklingen af en mulig Covid-19-vaccine.

ExpreS2ion arbejder med en længere række af vaccine projekter, der udover Covid-19 strækker sig over influenza, brystkræft og malaria.

Brystkræft og influenza vaccinerne er begge på et præklinisk stadie, hvilket vil sige at der ikke bliver foretaget kliniske forsøg på mennesker endnu – dette påbegyndes ved fase 1 studier.

Hvad angår malaria vaccinerne, så arbejdes der på i alt 5 forskellige, som har forskellige virkemetoder. Her er de to af dem påbegyndt kliniske forsøg, hvor den som er nået længst er i gang med fase 2 studier. Denne vaccine kaldes RH-5.

Linkfire

Linkfire blev grundlagt i 2014, og leverer digitale marketingstjenester til underholdnings- og musikindustrien. Selskabet tilbyder to løsninger, nemlig Linkfire Marketing Platform og Linkfire Discovery Network.

Linkfire Marketing Platform er en SaaS platform, som tillader mærker og kunstnere, kunderne, at oprette smarte links til musikprodukter såsom sange, album, billetter og merchandise, som kan deles på websteder og applikationer. Smart Links fører forbrugere til en destinationsside, hvorfra de let kan komme videre med indholdet. Desuden tilbyder platformen kompleks dataindsigt, der hjælper Linkfires kunder med bedre at forstå deres målgrupper og forbrugerrejser.

Linkfire Discovery Network er et netværk af Smart Links på partnerwebsteder og applikationer samt trafikkanaler, der forbinder forbrugere med musikprodukter. Tjenesten gør det muligt for Linkfire’s Traffic Partners at få virksomhedens Smart Linking-teknologi integreret i partnerapplikationen.

Blandt Linkfires kunder er nogle af de største pladeselskaber, herunder Universal Music Group, Sony Music Entertainment og Warner Music Group.

Loyal Solutions

Loyal Solutions er en SaaS-virksomhed, der tilbyder en platform til at administrere loyalitetsprogrammer, lokalt, regionalt og globalt.

Selskabets platform hedder “LoyalTFacts”, som gør det muligt for virksomheder at genere nye indtægtsstrømme, øge nuværende indtægtsstrømme samt forbedre kundeloyaliteten. Selskabets platform er ikke begrænset til en bestemt branche, og selskabet har blandt andet kunder inden for Airline, Fintech og Telecom.

Loyal Solutions gik på børsen i 2021, og dermed midt under Covid-19’s indvirkning på væksten. Covid-19 påvirkede omsætningen og den generelle vækst negativt i 2020, da mange af selskabets kunder har været ramt af de forskellige restriktioner.

På trods af pandemiens negative indvirkning på selskabets resultater, var ledelsen alligevel optimistiske om de fremtidige muligheder ved børsnoteringen og forventer stærk organisk vækst i takt med at verden normaliserer sig.

Photocat

Photocat blev grundlagt i 2009, og er en teknologivirksomhed inden for miljø. Selskabets produkter omfatter NOxOFF, et luftrensningsprodukt, ACTi Floor til gulve, vægge, lofter eller tilsvarende anvendelser, ShineOn, et selvrensende produkt og Photocat Garden et tætningsprodukt. Selskabet benytter sig af photo-katalysatorer, som udnytter lysets styrke til at fjerne forureningskilder såsom nitrogen-oxider og skabe et rent miljø.

Photocat blev børsnoteret i 2015.

GomSpace Group AB

GomSpace Group AB holder til i Sverige, men deres datterselskab GomSpace A/S er registreret i Danmark. GomSpace har hovedkontor i Aalborg, og selskabet blev grundlagt i 2007 og børsnoteret i 2016.

Gomspace udvikler nanosatellitter, der blandt andet muliggør kommunikation, sporing, overvågning og fjernmåling. GomSpaces tjenester omfatter bland andet systemintegration og nanosatellitplatforme. De leverer deres tjenester i mere end 50 lande, primært med fokus på det europæiske, amerikanske og asiatiske marked.