Det har været en volatil start på året, hvor størstedelen af de dansknoterede minibørsaktier slutter måneden med tocifrede procentudsving.

Efter et år med mange børsnoteringer, har vi i 2022 endnu ikke haft nogle børsnoteringer endnu. Flere selskaber har dog annonceret sine intentioner om at lade sig notere på en af de danske vækstbørser. Derfor kan vi nu se tilbage på en måned, hvor alle aktierne har været noteret gennem hele perioden.

Store stigninger

Helt i toppen i denne måned slutter tre aktier med stigninger på over 50%. Det gælder Konsolidator, Odico og Shape Robotics, der stiger hhv. 60%, 59% og 54%.

Konsolidator har haft en begivenhedsrig måned med flere relevante nyheder. Konsolidator har bl.a. annonceret selskabets langsigtede strategi frem mod 2024. Strategien omfatter bl.a. et større fokus på rentabilitet og dermed også et større fokus på omkostningsbasen. Med et skarpere omkostningsfokus opdaterede selskabet også sine forventninger til ARR. Konsolidator forventer nu at nå en ARR på 37-55 mio. kroner ved udgangen af 2024, hvilket svarer til en årlig vækst på 40-60%. Du kan læse mere om månedens nyheder fra Konsolidator her.

Odico er efter et hårdt 2021, hvor aktien faldt 74%, kommet fint fra start i 2022. I slutningen af januar meddelte selskabet, at de nu har fundet eftertræderen af den nuværende CEO og stifter af Odico, Anders Bundsgaard. Den nye administrerende direktør er Henrik Jacobsen, der kommer fra en stilling som vicedirektør for produktion og innovation i Dansk Teknologisk Institut.

Shape Robotics har ligeledes annonceret ændringer i ledelsen, hvor selskabets CFO, André Fehrn søger nye udfordringer, når han fratræder sin stilling ultimo marts 2022. Shape Robotics startede året med at levere en opjustering efter et rekordstærkt fjerde kvartal. Shape Robotics forventer nu at nå en omsætning på 17-18 mio. kroner mod tidligere 14-17 mio. kroner i regnskabsåret 2021, og svarer dermed til en omsætningsvækst på 180-200% YoY.

Justering af guidance

Tidligere i januar skrev vi et blogindlæg om, at flere af de danske minibørsselskaber har justeret sine forventninger her i starten af året. Udover Shape Robotics, gælder det også Jobindex, Wirtek, Dataproces, Q-Interline, Freetrailer og Seluxit.

Blandt disse selskaber er især Dataproces, Q-Interline og Seluxit kommet godt igennem måneden. Dataproces er steget 30%, og meddelte i sin opdaterede guidance, at de nu forventer større vækst i selskabets SaaS-forretning end først forventet. Nu forventer Dataproces en omsætningsvækst på op mod 200% på SaaS mod tidligere 100%. Samtidig forventer selskabet en ARR-vækst på op til 125% mod tidligere 100%. Dataproces forventer dog en lavere vækst i dataanalyser, hvor selskabet nu forventer en vækst på 40% mod tidligere 80%.

Q-Interline er steget 24%. Selskabet har opjusteret sine forventninger efter en bedre salgs- og ordreindgang på det store marked i Tyskland og i Skandinavien. Q-Interline forventer nu at nå en omsætning på 27,9-28,9 mio. kroner mod tidligere 26,9 mio. kroner. EBIT forventes derudover at ende på -3,7 til -4,3 mio. kroner mod tidligere -4,6 mio. kroner.

Seluxit, der har nedjusteret sine forventninger, forventer nu i sit skæve regnskabsår at omsætte for 6-8 mio. kroner mod tidligere 12 mio. kroner. EBITDA forventes at lande på -1 til -2 mio. kroner mod en tidligere forventning om at levere et positivt EBITDA-resultat. Aktien er i januar steget 24%, men faldt omvendt 56% gennem 2021.

Hårdere start for Spotlight

På Spotlight er der noteret seks selskaber, der handles i DKK. Det gælder Cessatech, CS Medica, Curasight, DanCann Pharma, Freetrailer og Risk Intelligence. Fem af disse aktier slutter januar i rødt, og indtager ligeledes den ærgerlige top-3 over danske minibørsaktier, som er faldet mest i januar. Omvendt var Freetrailer og DanCann Pharma de to mest stigende aktier i 2021 på den danske vækstbørs.

Cessatech, Risk Intelligence og DanCann Pharma falder hhv. 26%, 24% og 23% i januar måned. DanCann Pharma steg i 2021 over 100%, og har derfor taget en lille puster i det nye år. Selskabet har ellers leveret lovende resultater, og meddelt, at de nu har reduceret antallet af cannabis varianter fra 95 til ni gennem deres foreløbige test.

Freetrailer, der steg over 370% i 2021, er faldet 14% gennem januar måned. Freetrailer er som tidligere nævnt et af de selskaber, som har opdateret sin guidance her i starten af det nye år. Freetrailer har i første halvår formået at holde samme høje aktivitets- og vækstniveau med en uændret omkostningsstuktur. Således opjusterede selskabet sine forventninger til regnskabsårets omsætning til 65-67 mio. kroner mod tidligere forventet 63-65 mio. kroner. Resultatet før skat blev samtidig opjusteret til 10-12 mio. kroner mod tidligere forventet 7-9 mio. kroner.

CS Medica er den eneste Spotlight DKK-virksomhed, der slutter januar i grønt. CS Medica meddelte i starten af måneden, at de ser stor værdi i den tyske legalisering af cannabis. Der er på nuværende tidspunkt ingen tidslinje for introduktionen af en legalisering. Alligevel mener CS Medica, at det åbner muligheder for en mere generel liberalisering af cannabis i Europa. Det formodes, at legaliseringen kan indbringe den tyske regering op mod 2,8 mia. EUR om året gennem skatter, samt spare dem for 1,36 mia. EUR ifm. retshåndhævelse af det illegale marked.

Samlet overblik